Life or Something Like It (2002)

Vi får lära oss om livet. Igen...

2 russin

Lanie (Angelina Jolie) är mitt uppe i sin karriär på en lokal tevestation i Seattle när hon stöter ihop med gatuprofeten Jack (Tony Shaloub) som kan förutsäga framtiden. Efter ett par tre mindre förutsägelser som faller in talar han om att Lanie bara har en vecka kvar att leva. För att förstå vad som kommer att hända i resten av filmen behöver man knappast Jacks siarkonster, eftersom man har sett det otaliga gånger tidigare.

Lanie börjar naturligtvis fundera på vad som egentligen är viktigt i livet. Hon har hela tiden planerat in i minsta detalj för en spikrak karriär inom tevemediet och inte mycket annat har spelat någon roll. Nu får hon istället en ypperlig chans att se över sina prioriteter och börjar allt mer komma fram till att hon har ”något som liknar ett liv” snarare än ett riktigt liv. Filmens slutsats är som väntat att kärleken och familjen är viktigare än karriären och den inpräntar dessutom vikten av att vara sig själv.

”Life or Something Like It” är en ok film men absolut inte mer än så. För att vara en romantisk komedi är den inte särskilt rolig och för att vara ett romantiskt drama är den inte särskilt djupsinnig. Ingenting av vikt sägs egentligen i filmen och ingenting som vi inte har sett många gånger tidigare visas. Men det ska väl ändå sägas att det är en rätt söt film som det inte skadar att se. De inblandade gör vad de ska och när det inte finns mer material att arbeta med finns det ingen anledning att dela ut vare sig kängor eller beröm till någon enskild person. Du kan lika gärna se den här filmen som någon annan med precis samma innehåll. Ambitionen hos filmskaparna har varit att skapa en fungerande medelfilm, vilket kanske borde resultera i en trea i betyg, men för uppvisande av en osedvanlig fantasilöshet blir det inte mer än två russin.

© Andreas Hallgren
2003-07-30Originaltitel: Life or Something Like It
USA, 2002
Regi: Stephen Herek
Med: Angelina Jolie, Edward Burns, Tony Shalhoub, Christian Kane, James Gammon m.fl.

Genre: Komedi, Romantik     

Dela |