Amatörerna (2001)

Misär när den är som roligast

4 russin

Alla föreställningar av Pål Sletaunes senaste film, "Amatörerna", har varit fullsatta på Göteborg Film Festival. Det borde betyda att många likt mig gillade "Junk Mail" och var nyfikna på vad han gjort denna gång. Att döma av de många skratten i salongen och de glada minerna på publiken efter filmens slut tror jag ingen blev besviken.

Amatörerna, som kretsar kring den alltmer komplicerade kidnappningen av den bedagade rockstjärnan Iver Mo (härligt spelad av en långhårig Philip Zandén), lever verkligen upp till sin titel. Ingen av personerna i filmen kan, ens med den bästa vilja i världen, sägas vara direkt framgångsrik i sina företaganden. Vår protagonist i denna komedi är den hunsade Jan Skåde (Robert Skjærstad, som även spelade huvudrollen i "Junk Mail"); en liten man med en ännu mindre viljestyrka. Men han försöker tänka positivt. Inte minst tänker han positiva tankar om att det någon gång ska komma besökare till hans gatukök. Men Jan Skåde är inte den som ger upp i första taget och det hela kommer ju att lösa sig när de bygger en busshållplats utanför hans restaurang. Hållplatsen är ju bara ett år försenad så de borde börja när som helst. Problemet är att Jan behöver pengar till hyran för att inte bli vräkt.

En annan som behöver pengar är den slitne trummisen Bent (Trond Høvik), en gång ett musikaliskt framtidshopp, numera en avdankad och utnyttjad bakgrundsmusiker till Iver Mo. Men mer än pengar behöver han upprättelse och hämnd, och vilket bättre sätt finns det att lösa alla tre problemen än lite klassisk kidnappning.

Amatörerna är genomgående en mycket rolig film. Emellanåt blir den i sina förvecklingar rena farsen, men det finns därför ingen anledning att frukta. Sletaunes härligt sunkiga skildring av misär och miserabla personligheter håller filmen långt ovanför en dratta-på-ändan-nivå. Pål Sletaune verkar älska sina "losers" och det finns en varm och närmast kärleksfull ton i skildringen av dessa inte helt lyckade personer. Jan Skåde försöker göra det bästa av varje situation och med sin närmast okuvliga optimism går han genom motgång efter motgång. Amatörerna rekommenderas varmt åt alla som är intresserade av skrattframkallande misär och av mottagandet på filmfestivalen att döma verkar det vara ganska många som är det.

© Andreas Hallgren
2002-01-31


Bild ur filmen "Amatörerna"

Originaltitel: Amatørene
Norge, 2001
Regi: Pål Sletaune
Med: Robert Skjærstad, Andrine Sæther, Trond Høvik, Philip Zandén m.fl.

Genre: Komedi
Teman: GFF2002


Ingår i följande teman


GFF2002

     

Dela |