Älskade hundar (2000)

Hussar gör som sina hundar i mexikansk pärla

4 russin

"Älskade hundar" är såvitt jag kan förstå en filmdebut för såväl regissören Alejandro González Iñárritu som manusförfattaren Guillermo Arriaga men det märks absolut inte. Filmen, som utspelar sig i Mexico City, låter oss följa tre skilda historier som sammankopplas, möts som hastigast och sedan skiljs åt igen. Känns det igen? Jo, Iñárritu har lånat ganska friskt från Quentin Tarantino; det icke-linjära berättandet och textskyltarna som inleder de olika delarna i filmen kommer från "Pulp Fiction" och öppningsscenen är som hämtad rakt av från "Reservoir Dogs", fast den som blöder i baksätet på bilen är här en hund istället för Tim Roth. En medveten ordvits där kanske? Men "Älskade hundar" är långt mer än en pastisch på Tarantino. Som tur är, sådana har vi sett allt för många av redan. Iñárritu och Arriaga har en helt egen historia att berätta, som mer handlar om livsvillkoren för människor i ett samhälle som i hög grad präglas av machismo och brutalt våld. Och så handlar den naturligtvis om hundar...

När filmen börjar kastas vi in "in media res", mitt i en våldsam biljakt. I den jagade bilen sitter den unge killen Octavio och hans polare Jorge, och i bilens baksäte ligger en skadad hund och blöder ymnigt. Biljakten tar brutalt slut när deras bil kolliderar med en annan i en synnerligen otäck krock. Vi får inte veta utgången av krocken eftersom filmen därefter tar oss tillbaka i tiden och låter oss följa Octavio (Gaël García Bernal). Han bor tillsammans med sin mor, sin äldre bror Ramiro (Marco Pérez) och broderns hustru Susana (Vanessa Bauche) samt Ramiro och Susanas bebis. Octavio strular med sin svägerska och försöker övertyga henne att de två och barnet ska lämna brodern och resa iväg tillsammans. För att skrapa ihop pengar ställer han upp med Ramiros hund i hundfäktningar.

I den andra delhistorien får vi följa den framgångsrika fotomodellen Valeria (Goya Toledo). Hon har ett förhållande med affärsmannen Daniel (Álvaro Guerrero), som lämnar sin fru och sina två döttrar för att flytta ihop med Valeria i den lägenhet han har ordnat åt dem. Det är ordnat för lycka och harmoni, men när en olycka handikappar Valeria och sätter stopp för hennes karriär faller idyllen snart samman.

Den tredje delen berättar om El Chivo (Emilio Echevarría), en man i övre medelåldern som vandrar på gatorna med en kärra vari han samlar bortkastade ting, tätt åtföljd av ett stort antal hundar som han har tagit hand om. För att dryga ut sina små inkomster mördar han människor på beställning. I hans bakgrund finns en hustru och en dotter, men dottern har fått höra att han är död sedan länge. När hennes mor dör börjar El Chivo bli intresserad av att få till någon sorts kontakt med henne igen och börjar följa efter henne i smyg.

"Älskade hundar" är en brutal och rå film, men som inte är utan humor. Utan några större likheter i övrigt ingjuter den stundtals samma känsla av vanmakt och desperation som Mathieu Kassovitzs utmärkta drama "Medan vi faller" (1995). Filmen är full av välgjord action, men har samtidigt någonting viktigt att säga. Händelserna finns inte där för att de är tuffa eller häftiga utan de finns där för att ge en skildring av hur verkliga människors liv i ett våldsbenäget samhälle kan te sig. Detta fungerar utmärkt, utan att komma med pekpinnar och moraliska anvisningar, och gör att våldet blir svårt att se på och ger beska åt filmen. Det är långt från det hollywoodskt ytliga våldet, som även finns i Tarantinos filmer, utan det känns i "Älskade hundar" verkligt och olustigt.

Filmen är runt två och en halv timme lång, vilket är lite väl mycket. Framför allt mittendelen om Valeria och Daniel känns som om den kunde ha kortats ner ganska rejält utan att man för den delen hade förlorat någonting i berättelsen. Utöver detta har jag ingenting direkt negativt att säga om "Älskade hundar" utan passar istället på att rekommendera den varmt. Filmen fängslar och drar in åskådaren i berättelsen på ett föredömligt sätt, så det är inte direkt en film man kan slötitta på. Själv har jag en känsla av att jag kommer att se den flera gånger till. Fyra klara och tydliga russin blir det för "Älskade hundar" och därmed avslutas själva recensionsbiten.

© Andreas Hallgren
2001-01-20


Alejandro González Iñárritus "Älskade hundar" är en av Mexikos största filmframgångar.

Originaltitel: Amores perros
Mexiko, 2000
Regi: Alejandro González Iñárritu
Med: Emilio Echevarría, Gaël García Bernal, Goya Toledo, Álvaro Guerrero, Vanessa Bauche, Jorge Salinas m.fl.

Genre: Action, Drama     

Dela |