Spun (2002)

Stissigt...

2 russin

Jonas Åkerlund har gjort annorlunda, och ibland nyskapande, musikvideor i många år, bland annat för Madonna, Prodigy, Metallica och The Cardigans. När han så lämnar reklamfilmens 30 sekunder eller popvideon 3,33 minuter för långfilmens 101 är det för att göra en djuplodande och stillsam dokumentär om metaamfetamin och dess missbrukare. Det var högst oväntat. Men det var heller inte sant...

"Spun" handlar om några dagar i den speedade killen Ross (Jason Schwartzman) liv. Genom sin langare Spider Mike (John Leguizamo) kommer han att agera privatchaufför för amfetaminkocken The Cook (Mickey Rourke) och hans tjej Nikki (Brittany Murphy) och den ena händelsen efter den andra radas upp i ett högt tempo. Och ordet "hög" används här i båda betydelserna, eftersom de i Åkerlunds film är ett och samma.

Mycket händer, men samtidigt händer egentligen ingenting av vikt. Storyn är inte det viktiga i "Spun" utan det är de påtända karaktärerna och de filmiska stilgreppen som är i fokus här. Det ska sägas först som sist att "Spun" är rätt välspelad på flera håll. Schwartzman, Murphy och Leguizamo känns alla påtända och nerdekade på ett äkta sätt vilket imponerar. De medvetet använda klyschorna blir ibland lite väl irriterande dock, som till exempel i alla polisscenerna med Peter Stormare och Alexis Arquette där överspelet inte är av denna värld. Åkerlund tycks ha haft svårt att "döda sina darlings" då vissa scener inte för filmen framåt utan mest verkar ha varit roliga att skriva och filma.

Åkerlund är som bekant bra på tempo och annorlunda klippning och "Spun" är inget undantag. Hela filmen har ett skönt flyt från det ena knarkintaget till den andra och det är en tripp man lätt kan hänga med på. Å andra sidan är själva historien så lättviktig att den lätt skulle få plats i ett popvideoformat. Formen är viktigare än innehållet för Åkerlund och det gör att behållningen av filmen är ungefär lika stor som den man får av Madonnas "Ray of Light" (vars bakgrundsbilder för övrigt återanvänds i vissa scener). Med en och en halv timmes speltid vill åtminstone jag få ut lite mer av en film, men, som sagt, rätt snyggt är det ju förstås. Två russin blir det för denna förglömliga film.

© Andreas Hallgren
2004-04-24Originaltitel: Spun
USA, 2002
Regi: Jonas Åkerlund
Med: Mickey Rourke, Brittany Murphy, Jason Schwartzman, Mena Suvari, Peter Stormare

Genre: Action, Drama, Komedi
Svensk biopremiär: 2003-09-05     

Dela |