Alla helgons blodiga natt (1978)

Bäst i test

5 russin

Det här är en av de bästa skräckfilmer som har gjorts. Det är en till ytan ganska ordinär film: Mike Myers dödar sin syster när han är liten, hamnar på anstalt och rymmer 15 år senare för att hämnas på omvärlden.

Det som gör den här filmen till vad den är, är den fantastiska återhållsamheten i allt. Filmen är som rengjord från utsvävningar och irriterande bihandlingar, något som tyvärr kom att prägla uppföljarna. Effekterna är gjorda med en sån "sparsmakhet" att filmen verkar vara ljusår från sin blodiga svenska titel. Regissören John Carpenter gör varje Stanley Kubrick-fantast glad med sina härliga bildkompositioner och skildringen av den amerikanska idyllen får sig en ganska rejäl smäll på näsan. Han är allt lite busig den där Mike.

Till och med musiken, som brukar vara bombastisk och ibland ta uppmärksamheten bort från själva handlingen i skräckfilmer, är här totalt avskalad. En enkel liten syntslinga som kan få vem som helst att stanna inomhus en karg novemberkväll eller varför inte några små, små plinkanden på ett piano som skapar en nästan outhärdlig stämning.

Men det kanske mest framträdande med denna film är gestalten Mike Myers. Mannen som är på gränsen till odödlig, som hela tiden reser sig trots att han i ärlighetetens namn borde vara stendöd.

Vi får ingen förklaring till varför han tycker om att döda andra människor, vi vet inte ens om han tycker om det; vi vet bara att han aldrig kommer att sluta att göra det. Till och med Dr. Sam Loomis spelad av gamle Blofeldskådisen, Donald Pleasence, tvingas inse det faktum att han aldrig kommer att förstå sin patient och att Mike i sin tur aldrig kommer att kunna bli hjälpt. Häpp.

Som en fan av genren är det nog det värsta (eller bästa) som man kan höra eftersom vi hela tiden drivs av tanken att äntligen få veta: VARFÖR? Kanske var hans mamma dum i huvudet, kanske han har fel på någon gen eller också fick han inte leka med Barbie-dockor när han var liten; men vi får inte veta ett skvatt.

Om du inte redan har sett den, så se den. Nu.

© Marie Josefsson
2001-01-10Originaltitel: Halloween
USA, 1978
Regi: John Carpenter
Med: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance, Nancy Kyes, P. J. Soles, Charles Cyphers, Tony Moran

Genre: Skräck     

Dela |