Cradle 2 The Grave (2003)

Jet Li i dåligt sällskap, igen

1 russin

Ja, ni ser ju hur filmen stavas. Det säger det mesta. Ambitioner mot attitydstinn hiphoptuffhet och för säkerhets skull en hiphoppare med ambitioner åt attitydhållet i huvudrollen.

Att regissören är det förvuxna småbarnet Andrzej Bartkowiak varslar illa, att DMX spelar den tuffe men ändå snälle gangstern är en megafon som skriker "välj en annan film". Bartkowiaks filmer blir oftast vid flera tillfällen så pinsamt dåliga att man skäms när man ser dem, särskilt när de ska vara som tuffast, och DMX klarar ju ingenting. Han kan inte leverera ett skämt, han kan inte verka farlig och cool och han kan tusan inte heller spela snäll far - får vi veta när hans godhet ska bevisas i en gullegullscen med lilla dottern.

Fast... var inte en eller två av hans låtar okej...?

Å andra sidan. Tom Arnold är faktiskt lite kul, och framför allt är Jet Li cool - även om han efter "Romeo must Die" borde ha bättre vett än att hänga med Bartkowiak igen. Han har alltså inte världens bästa omdöme, men gosse sicken fighter han är, med minimalistiska rörelser och extrem imponatorgrad. Just därför blir det dubbelt bisarrt när DMX, som inte heller kan se slåsskunnig ut, ska föreställa hans jämlike i en kort fight. Detta händer innan de tyvärr blir samarbetspartners och tönt-väst möter cool-öst.

Handlingen är som följer: vem bryr sig?
Den är en ursäkt för att försätta DMX, Li och deras vänner i olika situationer där de måste slåss eller köra fort, eller, i Gabrielle Unions fall, strippa lite. Det är ädla stenar inblandade, stenar som många vill ha. Just det, DMX dotter blir kidnappad, men det hinner man glömma flera gånger under hennes fångenskap - mest för att pappan själv inte riktigt förmedlar någon större oro utan mest surhet.

Efter en knapp timme nås ett slags rimligt underhållande actionkulmen med korsklippning mellan terrängmotorcykeljakt och Lis kamp mot fyrahundra muskelmän och en dvärg i en olaglig fightingturnering. Numera slåssveteranen Mark Dacascos korta uppdykande utlovar en fight mellan honom och Li senare, vilket givetvis inträffar, för den hugade. Att Gabrielle Union skulle vara en värdig motståndare för Kelly Hu känns mindre sannolikt, men med klippning kommer man ju... en bit.

Det här är till 90% dåligt på fel sätt, och lyckas därmed bli rätt trist hur mycket folk än 4r av sina vapen och m8r sparkar mot varandra. Hemligheten bakom de eftersökta stenarna resulterar dock i en underbart ofrivilligt komisk scen med en högst vetenskaplig uträkning av "farlighet", med stapeldiagram och allt, inför en hänförd skara köpare. Kalkonfestligt!

Här är taglinen, förresten. Läs och förfäras:
"Born 2 the life. True 2 the code. Bad 2 the bone".

Det säger nog det mesta.

© Anders Lindahl
2006-08-06

Photo: Claudette Barius (SMPSP) ©2002 Warner Bros.

Originaltitel: Cradle 2 The Grave
USA, 2003
Regi: Andrzej Bartkowiak
Med: Jet Li, DMX, Anthony Anderson, Gabrielle Union, Mark Dacascos, Kelly Hu

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2003-06-13     

Dela |