Kontorstid (2003)

Stort kursfall för Kontorstid

1 russin

Som man kan förvänta sig av titeln handlar "Kontorstid" om att arbeta på kontor. Om man någon gång i sitt liv har tillbringat tid på ett kontor finns det en smått lysande komedi som heter "Office Space". Glöm alla tankar på att "Kontorstid" skulle vara en svensk motsvarighet till denna. Inte för att regissören Tomas Alfredsson och manusförfattaren Sofia Fredén inte försöker utan för att de misslyckas så kapitalt.

Genom att presentera en rad udda karaktärer, en personligt hållen berättarröst och på pappret eventuellt roliga situationer anstränger sig denna väldigt enkla historia för att vinna åskådarens hjärta med hjälp av finurlig och underfundig humor. Detta är svårt att lyckas med och vad som syns i filmen är istället en fumlig och valhänt humor som inte gläder någon.

"Kontorstid" handlar om Lotta (Ulrika Hansson) som arbetar på ett försäkringsbolag. Hon sitter fast i en massa tråkjobb och börjar tvivla på syo-konsultens löfte om att försäkringar var en framtidsbransch. När de Internationella Affärsmännen Bill (Thommy Berggren) och Bull, förlåt Erik (Sven Ahlström) tar över börjar det dock hända saker på kontoret. I en finurlig och väldigt ironisk anspelning på ett annat försäkringsbolag byter företaget byter namn till When och nedskärningar och omstruktureringar står högst upp på dagordningen. För Lotta innebär en befordran ett lyft men samtidigt slitningar med tidigare vänner och kollegor. Snart står det dock klart att de Internationella Affärsmännen har mer personligt lönsamma planer för företaget och det mest börjar gå utför. Inklusive filmen…

"Kontorstid" försöker ironisera över affärslivet och Marknaden med stort M men dess sätt att göra det får en investering i Enron-aktier att synas mer lyckosam och antagligen roligare också. "Kvicka" repliker som faller platt, sidohistorier som inte leder någonstans eller helt glöms bort, karaktärer som ska vara roliga men bara blir ansträngda… Bristerna är många och förtjänsterna små i "Kontorstid". Men det värsta är den hela tiden närvarande baktanken: "Nu ska jag säga något skojigt, och sen ska publiken skratta, och sen säger jag något skojigt igen…"

Den svenska komedigenren har alltid haft problem men "Kontorstid" verkar vara ett nytt lågvattenmärke även för detta sorgebarn. Undviks! får bli min enda rekommendation.

© Andreas Hallgren
2003-05-29


Ulrika Hansson i "Kontorstid"

Sverige, 2003
Regi: Tomas Alfredson
Med: Ulrika Hansson, Daniella Svensson, Thommy Berggren, Sven Ahlström m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2003-01-17     

Dela |