About Schmidt (2002)

Kanske ännu bättre för nyblivna pensionärer

3 russin

En lågmäld komedi med små eruptioner mitt i det vardagliga. Den opretentiösa titeln ger väl en fingervisning - åtminstone uppfattar jag den som en diskret dedikation till dem som inte brukar stå i centrum så ofta. Alexander Payne har tidigare gjort bland annat "Citizen Ruth", en avsevärt mer yvig och tillspetsad satir över kampen mellan olika falanger i abortfrågan i USA.

Nu siktar han in sig på de existentiella frågorna som alla ställer sig - mer eller mindre i alla fall- och lägger dem i händerna på Mr Warren Schmidt, spelad av Jack Nicholson. Schmidt har tillbringat i stort sett hela sitt yrkesliv i försäkringarnas förlovade bransch. Nu har han precis pensionerats och det framgår snart att han inte är helt igenom lycklig. Men ingen verkar vilja lyssna. Inte heller hans fru sedan 42 år. Eller vem är det som inte lyssnat på vem? Har de haft någon riktig kontakt överhuvudtaget?

Sysslolös sätter sig Warren i TV-soffan och zappar förstrött. Liksom i förbigående registrerar han möjligheten att stödja fattiga barn i Afrika via en organisation och blir plötsligt fadder för en pojke i Tanzania. I formulären uppmanas han att skriva något om sig själv till fadderbarnet - och där, av alla tänkbara forum, tömmer han sitt hjärta på det som tynger. Att hans och pojkens föreställningsvärld inte riktigt stämmer överens verkar inte föresväva honom först, så brevet blir därefter - stor komik, men det är också där man börjar ana att den tillknäppte tjänstemannen kan vara värd att sympatisera med, trots hans många tydliga avigsidor.

Strax efter dör frun hastigt. Och allt har vänt på en femöring. Kaos i hemmet och ingenting att hänga upp sitt liv på. Förutom dottern, på väg att gifta sig med en vattensängsförsäljare som inte imponerar på sin blivande svärfar. Tristessen råder i det välbärgade villasamhället som etableras i några ögonblicksbilder av det slag som snabbt säger mycket om hur just sådana amerikanska förstadsghetton för den övre medelklassen ser ut.

Warren ger sig ut på en längre tur med husbilen som frun övertalat honom att skaffa strax före sin död. Resan påminner en smula om Richard Farnsworths i filmen "Straight story", även om dennes färdmedel var något mer ovanligt - en motorgräsklippare. Warren har dock en baktanke, att på något sätt hindra det planerade bröllopet från att fullbordas...

Det hela är oftast, med ett slitet ord, tragikomiskt. Min enda riktiga invändning är faktiskt att filmen är FÖR lugn och betraktande. Hade jag varit nybliven pensionär skulle jag nog ha älskat den utan förbehåll. Men nu är det ett 30-tal år kvar dit, om Herren dröjer och vi får leva... Ännu mer säger den säkert dem som tillbringat 40 år på samma arbetsplats, en kategori där jag troligen aldrig kan hamna, ens i teorin.

Nicholson har den här gången ett ofta minimalt utspel. Första scenen, där han väntar in de sista minuterna av sin yrkeskarriär i ett urstädat kontor, kan tjäna som exempel. Men hans karaktär spårar aldrig ur helt, även om neuroserna ligger och trycker under ytan hela tiden. Han är knepig, men vi vill tycka om honom ändå. Det finns ju många Schmidts i denna värld. Somliga säger att Nicholson här gör sin bästa rollprestation någonsin. Med tanke på meritlistan där "Chinatown", "Livet från den ljusa sidan" och "Gökboet" bara är ett axplock är det givetvis ett styrkebesked att omdömet överhuvudtaget fällts. Gesterna och mimiken är mer nedtonade än i hans mest utmärkande insatser, men det räcker att se de sista scenerna för att beundras av omställningen mellan olika tonlägen.

Hans dotter spelas behärskat men bestämt av Hope Davis (möjligen igenkänd som Jeff Bridges flickvän i "Arlington Road") och hennes blivande man av Dermot Mulroney, som går lite utanför sin vanliga mer välansade typ. Kathy Bates gör entré en bra bit in i filmen, men det är ingen risk att vi glömmer hennes förkroppsligande av Randalls ömma moder. Hennes hippieliknande livsstil och frispråkighet är inte riktigt kompatibel med Warrens personlighet, om man säger så.

Sammanfattning: Alexander Payne har sinne för det subtila och hans film kommer att höjas högt över molnen av många för sin mognad och nyansrikedom. Själv är jag road och en aning rörd men inte helt omkullkastad. Jag intalar mig själv att jag fortfarande är tillräckligt ung för att inte förstå exakt vad generationerna före sörjer över att de slarvat bort i ekorrhjulet.

© Johan Lindahl
2003-01-26

Jack Nicholson i About Schmidt
Jack Nicholson i "About Schmidt"

Originaltitel: About Schmidt
USA, 2002
Regi: Alexander Payne
Med: Jack Nicholson, Hope Davis, Dermot Mulroney, June Squibb, Kathy Bates, Len Cariou, Howard Hesseman

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2003-01-31
Teman: GFF2003


Ingår i följande teman


GFF2003

     

Dela |