Wag the Dog (1997)

Oroväckande aktuell

4 russin

Det är två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet när Vita huset skakas av en skandal. Den sittande presidenten uppges ha haft sexuellt umgänge med en minderårig flicka. Om det är sant eller inte spelar ingen roll, ryktenas spridning i media räcker för att presidenten ska riskera att förlora valet. In på scenen kommer då Conrad Brean (Robert De Niro) vars uppgift är att distrahera media och väljare från skandalen. Och vad kan engagera mer än ett förestående krig? Med hjälp av presstaleskvinnan Winifred Ames (Anne Heche) och filmproducenten Stanley Motss (Dustin Hoffman) startar Brean ett krig mot albanska terrorister som tros vara på väg att smuggla in kärnvapen till USA via Kanada. Amerikanska specialförband skickas som marktrupper till Albanien och snart är kriget i full gång. Och allt detta utan att en enda soldat har satt sin fot på östeuropeisk jord. Genom att läcka lämpliga tips till media och iscensätta egna bilder från kriget matas det amerikanska folket med nyheter från ett krig som egentligen inte existerar. Snart är hela cirkusen igång; patriotiska sånger skrivs, folkliga manifestationer för USA:s rättfärdighet uppstår spontant, franchiseprodukter kopplade till kriget, som t-shirts, kepsar och liknande dyker upp på marknaden. Allt producerat in i minsta detalj av teamet runt Brean och Motss.

När Wag the Dog kom 1997 uppmärksammades den inte minst på grund av skandalen kring Bill Clinton och Monica Lewinsky. Tyvärr har filmen kommit att bli ännu mer aktuell de senaste veckorna. Precis som i filmen har USA efter terrorattacken i september inlett ett krig mot internationell terrorism och har anfallit ett fattigt land som många inte vet så värst mycket om. I filmen är det Albanien, i verkligheten Afghanistan och precis som i Wag the Dog förs kriget minst lika mycket i media som på marken. Båda sidor väljer noggrant vilka bilder de skickar ut och både allmänhet och media duperas lätt av propaganda av olika slag. I en mediavärld där konkurrensen är hård måste man vara först ut med de senaste nyheterna och då är det lätt att källkritiken får stryka på foten. Kommer ni ihåg de första bilderna på palestinier som jublade över attacken mot USA? Dess spreds blixtsnabbt över världen och hade troligtvis en stor påverkan på opinionen. Någon vecka senare får vi veta att dessa bilder var arrangerade och att de kunnat spridas vidare genom det gamla journalistiska talesättet om att aldrig kontrollera en bra story. Även om Barry Levinsons film drar det hela längre än vad vi, förhoppningsvis, upplevt i verkligheten är den en ögonöppnare som känns både aktuell och viktig just nu. Filmen lär oss att vi måste vara vaksamma på att det vi ser på nyheterna inte nödvändigtvis är hela historien och att verkligheten inte lätt kan översättas till svarta och vita nyhetsrubriker.

Wag the Dog är en strålande satir över den politiska verkligheten och mediasamhället. Filmen flyter mestadels på i ett bra tempo med många snabba vändningar i historien. De Niro och Hoffman gör goda insatser i sina respektive roller, även om Motss ständiga gnäll om producentens åsidosatta roll i filmvärlden känns en aning enahanda i längden. Det är på det hela tagen en både roande och intressant film även om situationen i världen idag har gjort satiren oroväckande aktuell vilket får en del skratt att fastna i halsen. Fyra tydliga russin är det självklara betyget.

© Andreas Hallgren
2001-10-21

Originaltitel: Wag the Dog
USA, 1997
Regi: Barry Levinson
Med: Robert De Niro, Dustin Hoffman, Anne Heche, Denis Leary m.fl.Genre: Drama, Komedi     

Dela |