Vikten av vatten (2000)

Stormiga dramer i två skilda sekel

3 russin

"Though they sink through the sea they shall rise again;
Though lovers be lost love shall not;
And death shall have no dominion."

Nej, russin.nu har inte förvandlats till Lyriktimmen när du inte såg på. Ovanstående strofer är hämtade från den amerikanske poeten Dylan Thomas och de citeras ett par gånger i Kathryn Bigelows nya film "Vikten av vatten". Raderna passar också utmärkt för en film som handlar om just kärlek, död och en hel del vatten.

I slutet av artonhundratalet blev två kvinnor brutalt mördade på en liten kobbe i det karga kustlandskapet utanför New Hampshire. En tredje kvinna överlevde och pekade ut mördaren som sedermera hängdes. Ungefär 130 år senare åker fotografen Jean (Catherine McCormack) ut till samma ö för att ta några bilder till en kommande artikel om morden. Med på resan är hennes make Thomas (Sean Penn), dennes bror Rich (Josh Lucas) och Richs vackra flickvän Adaline (Elisabeth Hurley). Stämningen hos den båtburna kvartetten blir under filmens gång allt mer ansträngd och den växande sexuella spänningen mellan Jean, Thomas och Adaline gör ingenting för att lätta upp atmosfären. Samtidigt blir Jean mer och mer fängslad av morden på 1800-talet och försöker ta reda på mer om detta, vilket vi som publik också får ta del av genom att Bigelow korsklipper mellan de två historierna och epokerna.

På 1800-talet får vi följa den unga Maren (Sarah Polley) som på grund av olika omständigheter blir bortgift och tvingas byta sitt norska hemland mot den amerikanska skärgården. I äktenskapet finns inte mycket tillstymmelse till kärlek vilket inte minst märks genom Marens inställning att det bästa man kan göra är att hålla tyst om vad man känner och arbeta hårt. Snart fylls hushållet av fler personer; Marens snipiga syster Karen, hennes bror Evan med hustru samt makens vän Louis, som har svårt att hålla fingrarna borta från kvinnorna i huset. Vi får också tidigt reda på att det är just Louis som döms för dubbelmordet och att Maren är den kvinna som överlever och är nyckelvittne i rättegången mot honom.

När man hoppar mellan olika berättelser brukar det bli svårt att bygga och hålla uppe spänningen genom hela historien, inte minst så när man redan vet slutet på den ena av historierna. Här fungerar det dock utmärkt och de båda berättelserna närmar sig under allt mer ökande spänning i samma takt sin peripeti. Den tryckta atmosfären i parallellhistorierna blir riktigt påtaglig även för betraktaren ju närmare upplösningen vi kommer. Bigelow försöker också hitta kopplingspunkter över seklerna och knyta samman berättelserna och karaktärerna. På denna punkt går det dock sämre. Det känns inte som att banden mellan framför allt Maren och Jean är tillräckligt underbyggda och starka nog för att det blöta slutet ska kännas riktigt självklart.

"Vikten av vatten" är en film som i mycket kretsar kring förbjuden kärlek och undertryckt sexualitet och de känslor av skam och skuld som ofta är ett resultat av detta, inte minst under det något mer puritanska artonhundratalet. Men även i den moderna delen av filmen är det en hel del hemligheter och mindre behagliga känslor som kommer upp till ytan. Här skulle man kanske velat ha lite mer djup i personbeskrivningen eller åtminstone mer tid att lära känna de olika karaktärerna för att få en ordentlig äkthet i berättelsen. Både Sean Penn och Cathrine McCormack har dock smått lysande stunder i sitt återhållsamma spel och det som saknas är en utveckling av karaktärerna i manus snarare än skådespelarnas insatser.

Temat "det som göms i snö", som även återspeglas i texten av Dylan Thomas ovan, är inte särskilt nytt men filmen är mycket kompetent genomförd, inte minst i spänningsstegringen filmen igenom. Att Kathryn Bigelow vet hur man gör film såg vi redan i hennes förra film, "Strange Days" från 1995, och det finns inget skäl att ändra uppfattning på den punkten. Kanske blev det helt enkelt lite väl mycket relationsdrama, framför allt av den historiska sorten, för hennes del denna gång. När säcken ska knytas ihop på slutet räcker nämligen inte det metaforiska snöre som har snotts samman under filmen riktigt runt hela säcken. Men tre rätt starka russin blir det i alla fall för "Vikten av vatten".

© Andreas Hallgren
2002-10-01Originaltitel: The Weight of Water
USA / Frankrike, 2000
Regi: Kathryn Bigelow
Med: Catherine McCormack, Sarah Polley, Sean Penn, Josh Lucas, Elizabeth Hurley, Ciarán Hinds m.fl.

Genre: Drama, Mystery
Svensk biopremiär: 2002-10-04     

Dela |