Ur dödlig synvinkel (1981)

Moore har kvar glimten

3 russin

James Bond får en ovälkommen men underhållande flygtur av ärkefienden Blofeld innan Sheena Easton levererar titellåten, en av de mer kända i serien. Sedan sänks en brittisk spiontrålare med attraktiv utrustning ombord utanför Albanien. Med vitsen som vapen och discobeat i ryggen skickas Bond till sydeuropa för att hinna före fienden till fyndigheten. Men skidorten Cortina blir första hållplatsen.

I en lång sekvens jagas Bond nerför backen innan fjällsemestern kröns av ett rallarslagsmål i en hockeyrink! Filmen ser i vissa stycken ut som en ny version av "I hennes majestäts hemliga tjänst", men förlorar ändå inte så mycket fräschör. Galleriet av jakter i luften, på vatten (och under á la "Åskbollen") är en provkarta på vad Bond brukar utsättas för i tjänsten. Hög fart, utom i just undervattensscenerna som alltid är svåra att få (hmm) flyt på. Uppvisningen i nära-döden-upplevelser skulle kunna bli mekanisk, men här liksom i uppföljaren "Octopussy" har Moore glimten kvar.

Bouquet tillhörde tuffare brudarna i lyxförpackning som passerat revy i serien, medan sovjeterna är anonyma. Bond söker här avspänning, i alla fall på sina villkor. Den stora fienden är i stället en förrädare inom den västliga hemisfären.

© Johan Lindahl
2000-04-22

(c) MGM
Roger Moore och Cassandra Harris i "Ur dödlig synvinkel"

Originaltitel: For Your Eyes Only
Storbritannien, 1981
Regi: John Glen
Med: Roger Moore, Carole Bouquet, Julian Glover, Topol, Jill Bennett, Desmond Llewelyn, Lois Maxwell

Genre: Action
Teman: James Bond

Relaterade artiklar
Lite om 007


Ingår i följande teman


James Bond

     

Dela |