6:e dagen (2000)

Trist som en brandmur

1 russin

Var det någon som råkade se filmen "Double Impact" för ett antal år sedan? Där spelade Jean-Claude van Damme både sig själv och sin bror, och visade därmed upp ännu ett sätt att hålla nere budgeten genom att offra ytterligare en del av den ändå så svårt sargade trovärdigheten. Nu har du möjlighet att se samma trick igen när Arnold Schwarzenegger klonas och får en identisk kopia av sig själv att spela mot. Detta ger självklart möjlighet för mig att göra putslustiga anmärkningar om kopior, återanvändning och annat i den stilen, men faktum är att "6:e dagen" inte är värd besväret.

Filmen utspelar sig i, som det brukar heta, en snar framtid. Kloning av djur och mänskliga organ håller på att bli vardagsmat. Efter vissa olycksaliga experiment är det dock förbjudet att klona hela människor. Så naturligtvis finns det en cynisk och hybrisdrabbad skurk som sysselsätter sig med just detta. Skurken, företagsledaren Michael Drucker (Tony Goldwyn), och hans lakejer är själva klonade minst ett par gånger. Fast varför han insisterar på att klona sina lakejer är ett mysterium eftersom de är fullständigt odugliga på sitt jobb och ställer till det genom att avlida titt som tätt. Det borde vara lättare att hitta nya kumpaner som kunde sitt jobb bättre kan man tycka. Hursomhelst, det som är lite speciellt med den kloningsmetod som används är att "originalpersonens" alla minnen sparas på en skiva och sedan matas in i klonen, som därigenom blir en perfekt kopia. Genom slarvig efterforskning blir Schwarzenegger klonad av misstag, och det finns följaktligen två av honom. Detta ser inte särskilt bra ut eftersom kloning är olagligt, och Drucker måste därför se till att den ena av Arnoldarna försvinner. Så är den vilda, men föga spännande, jakten igång.

För att inte såga "6:e dagen" totalt tänkte jag nu nämna några positiva saker med filmen;

1: om helikoptrarna är datoranimerade vilket jag misstänker så är det riktigt bra gjort;

2: scenen när DNA injiceras i karaktärslös "råkropp" och denna börjar forma sig efter "originalkroppen" har eleganta, subtila effekter;

3: de har riktigt schyssta platta, stora bildskärmar överallt i framtiden vilket är trevligt.

Sådär, det var väl det hela. Och eftersom jag nu snöade in på effekter vill jag bara uppmärksamma den risiga chromakey:n i en viss scen som är så dålig att den nästan är i klass med ballongfärden i "Waterworld". Nog med filmeffekter så. Filmen i övrigt bjuder på standardiserad action som närmast är gäspframkallande och den serveras på ett slentrianmässigt och initiativlöst maner av regissören Roger Spottiswoode ("Tomorrow never dies", "Turner & Hooch"). Frånvaron av ambition kanske i och för sig är positiv eftersom manuset av Cormac och Marianne Wibberly stundtals tenderar att bli pretentiöst och i mer viljekraftiga händer hade filmen troligtvis blivit såväl pinsam som närmast plågsamt att beskåda.

Poängmässigt blir det en tveksam etta för "6:e dagen". Det kanske är överbetyg, men de filmer som får en överkorsat russin har ofta någon typ av kalkoncharm och den saknas helt i denna film. Den är helt enkelt bara intetsägande och trist som en brandmur.

© Andreas Hallgren
2000-12-08Originaltitel: The 6:th Day
Kanada / USA, 2000
Regi: Roger Spottiswoode
Med: Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Tony Goldwyn, Robert Duvall m.fl.

Genre: Action, Sci-fi     

Dela |