Tretton dagar (2000)

För folk som inte orkar läsa historieböcker...

3 russin

Det är lite lurigt när jänkarna ska göra filmer om stora politiska händelser i sin historia. Inte sällan förfaller de till flaggviftande och patriotism på hög nivå, såvida de inte är direkt avvisande som exempelvis "JFK". Därför var det med en aning skepsis som jag slog mig ned att beskåda Roger Donaldsons senaste verk. Donaldson, som tidigare inte imponerat på någon med filmer som "Dante´s Peak", "Cocktail" och "Cadillac Man", fick dock mina farhågor att komma lite på skam.

"Tretton dagar" skildrar Kuba-krisen som ägde rum i oktober 1962, då Sovjet planterade ett större antal kärnvapenmissiler på Kuba. Amerikanarna kände sig dock, med all rätt, hotade då missilerna hade förmågan att jämna flertalet av de amerikanska storstäderna och kommunikationscentralerna med marken. John F. Kennedy och hans bror jobbade vid detta tillfälle febrilt för att hitta en lösning som inte innebar ett tredje världskrig.

Om man ska jämföra den med liknande filmer skulle jag välja Ron Howards "Apollo 13" och Oliver Stones "JFK". Den sistnämnda har dessutom Kevin Costner i huvudrollen, vilket även "Tretton dagar" har. Costner spelar presidentens närmaste rådgivare med en bred dialekt som känns konstig hela filmen igenom och närmast verkar smitta av sig på de andra skådespelarna. Hans roll känns betydligt mindre angelägen än rollen i "JFK". Hans rollfigur är hjälten bakom kulisserna som läxar upp bröderna Kennedy titt som tätt och frågan är om det verkligen var så det gick till eller om Costner "hjälpt till" lite vid manusförfattandet.

Filmen skildrar händelserna vid Kuba-krisen relativt habilt och sakligt. Dock känns den hela tiden som en film som skulle platsat bättre som en tv-film i två delar. Inte för att den skulle vara bedrövligt tråkig men för att den till 95% utspelar sig i Vita huset. Detta reducerar kvickt chansen att något bildmässigt intressant ska inträffa och det gör det mycket riktigt inte heller.

Det förekommer ganska måttligt med patriotism i filmen och vid ett par tillfällen vågar man faktiskt kritisera bröderna Kennedy en smula för ett par dumma ageranden. Duktigt, men inte tillräckligt därför att filmen helt glömmer bort ryssarnas version av saken. Chrusjtjov var vid detta tillfällen rejält pressad av inrikesförhållandena i Ryssland men detta får vi inte veta något om i filmen och därför försvinner en av de saker man skulle vilja ha svar på, nämligen varför missilerna placerades där i första taget. Istället bjuds vi en totalt oförstående amerikansk regering som vid ett tillfälle faktiskt ställer frågan: "Vad har de egentligen emot den fria världen?". En fråga som de säkerligen borde vetat svaret på. Eftersom Donaldson inte orkat bry sig om ryssarna måste man hitta en annan skurk och som i många andra filmer blir det amerikanska försvaret som får ta smällen. Krigstokiga generaler som till varje pris vill bomba allt som rör sig. Man kan stilla fundera på varför alla dessa fredsälskande världsledare i filmer utnämner vapentokiga generaler som ansvariga för landets arméstyrkor.

I övrigt finns inte så mycket att klaga på förutom att filmen inte riktigt når fram till de spänningstoppar den siktar mot. Att filma händelser som redan skett har sina nackdelar, framför allt att publiken vet hur filmen slutar. Dock finns det många exempel på filmer som kommit runt detta problem galant, exempelvis "Apollo 13", så egentligen finns det inga ursäkter. "Tretton dagar" är en hyfsat kompetent framställd historielektion framställd för higschoolelever som inte orkar läsa historieböckerna. Dock faller den inte i lika många fällor som andra filmer i genren och det ska den väl ha kredd för.

© Johan Hultgren
2001-09-24



Originaltitel: Thirteen days
USA, 2000
Regi: Roger Donaldson
Med: Kevin Costner, Bruce Greenwood, Dylan Baker

Genre: Drama, Historia, Politik, Thriller







     

Dela |