Svärdet i stenen (1963)

Pedagogisk och ganska välgjord

3 russin

Den första tanke som dyker upp i mitt huvud när filmen börjar är ungefär "fy sjutton, det här blir inte kul". Det som möter mig är nämligen en skolad manlig operaröst som på ett pretentiöst och högtravande sätt pratsjunger prologen och jag får flashbacks från otaliga riktigt dåliga svenska 40-talsfilmer. Brr!

Disney's "Svärdet i stenen" är berättelsen om pojken Arthur, trollkarlen Merlin och om hur Arthur drog ett magiskt svärd ur en sten, kröntes till kung och blev det stoff varav otaliga drömmar, för att inte säga filmer, har vävts. Själva svärdsdragningen kommer dock först i slutet av denna film. För att komma dit måste Arthur lära sig att använda sitt huvud och att våga tro på att han kan bli och göra nästan vad som helst. Arthurs största dröm är att få bli väpnare åt sin halvbror Kai, och Merlin får ett tufft jobb att få Arthur att inse att han inte behöver vara begränsad av det medeltida klassamhället i sina framtidsplaner bara han använder huvudet. Och som vi vet från sagoböckerna gick det ju vägen.

Efter den olyckliga inledningen hämtar "Svärdet i stenen" raskt upp sig och blir riktigt sevärd. På senare år har vi vant oss vid en mer fartfylld och dynamisk animationsstil vilket lätt gör att äldre tecknade filmer känns en aning stela och platta. Detta uppvägs dock av välanimerade karaktärer, främst på djursidan i vanlig Disneyordning, och roliga detaljer. "Svärdet i stenen" är ingen milstolpe inom den animerade filmens historia men den är välgjord och bjuder på en rad underhållande scener. En personlig favorit är den magiska duellen mellan Merlin och Madam Mim där de förvandlar sig till en rad olika djur samtidigt som de behåller sina typiska karaktäristiska drag. Sedan skulle jag naturligtvis inte ha något emot att kunna trollformeln för Merlins magiska diskmaskin. Den skulle göra det trista hushållsarbetet så mycket roligare.

"Svärdet i stenen" är underhållande i sina detaljer och replikskiften men den har också ett mycket uttalat pedagogiskt syfte. När Arthur blir förvandlad till en fisk får han till exempel en lektion i rörelseenergi och när han är en fågel lär han sig vikten av att ha koll på det där med tyngdkraft. Den viktigaste lektionen är dock att man ska sikta högt i sina ambitioner och att man, även om man är liten, kan klara sig mot stora motståndare bara man använder huvudet. Lektionerna känns tyvärr en aning påklistrade ibland men syftet är lovvärt så det får väl vara ursäktat.

På det hela taget är "Svärdet i stenen" en underhållande sagofilm med en lång rad skickligt animerade karaktärer. Någon riktigt "viktig" Disneyfilm är det inte, men den är sevärd ändå. Tre russin blir det hur som helst.

© Andreas Hallgren
2002-06-16Originaltitel: The Sword in the Stone
USA, 1963
Regi: Wolfgang Reitherman

Genre: Animation, Fantasy
Hemmabio: 2009-03-25
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |