28 dagar senare (2002)

Världens undergång har aldrig sett sämre ut...

2 russin

Om man gör elaka experiment på djur går det illa, åtminstone på film. I "28 dagar senare" har vetenskapsmännen injicerat apor med en omåttlig ilska. Exakt hur det går till kan man undra över, men det är något man helt enkelt får köpa. Ilskan är dessutom väldigt smittsam vilket leder till vissa små problem när några välmenande, och militanta, djurrättssaktivister släpper ut aporna ur deras alltför små burar. Snart nog sprids smittan till människan och dessa blir också arga. Riktigt, riktigt arga faktiskt...

28 dagar senare... vaknar Jim upp på ett helt tomt sjukhus, beläget i vad som ska visa sig vara ett lika övergivet London. Genom att vara medvetslös efter en bilolycka har Jim helt missat månadens stora nyhet. Stora delar Storbritanniens invånare har blivit mordiskt galna och dödat alla andra. England har evakuerats, men det tycks vara för sent och smittan har spridit sig till resten av världen också, med likartat resultat. Onekligen har Jim hamnat i djupa svårigheter som kanske den enda smittofria människan i en värld som är tom, så när som på personer som inte vill något hellre än att slita Jims huvud från hans axlar. Han träffar dock på några få andra människor under sina vandringar i den öde staden. Deras chans för överlevnad ökar väl inte nämnvärt för den skull, men det är ju alltid roligare att vara fler.

Man drar osökt en hel radda paralleller till andra, i detta fall helt klart överlägsna, filmer när man ser "28 dagar senare". Australiensiska "Den tysta jorden" och Heston-rullen "The Omega Man" med sina "sista mannen på jorden"-teman dyker upp i huvudet när Jim vandrar genom det folktomma London. När han sedan blir jagad av en skara ilskna smittbärare kopplas filmen även ihop med George A. Romeros Living Dead-triologi. Danny Boyle är naturligtvis medveten om dessa kopplingar, men lyckas ändå inte helt skaka sig loss ur klyschorna. Det tycks heller inte vara någon ambition hos honom att skapa något nytt utan idén tycks snarare vara att följa i traditionen som byggts upp av Romero med vänner. Det som är skönt i sammanhanget, när det finns så mycket dålig nygjord skräck i omlopp är att 1) "28 dagar senare" är brittisk och inte amerikansk, vilket gör att såväl omgivningar som karaktärer känns hyfsat fräscha inom genren och 2) "28 dagar senare" är inte en rip-off gjord med ta-pengarna-och-spring-mentalitet, som vissa andra nyare skräckfilmer vilka vi inte behöver nämna vid namn. Att "28 dagar senare" däremot inte är särskilt lyckad film är väl kanske en annan sak.

Även rent visuellt finns det kopplingar till tidigare skräckfilmer, åtminstone för mig. Dessa filmer har jag nämligen ofta sett i andra eller tredje generationens videokopia med allt vad det innebär i bildkvalitet. "28 dagar senare" är filmad med digital video vilket är både synd och skam. Visserligen är de matta, utfrätta färgerna passande till filmens undergångstema och Boyle utnyttjar även delar av mediets karaktär för att skapa effekter på ett fungerande sätt. I övrigt finns det inget positivt att säga om valet av inspelningsmedium. Video må vara billigt och ibland nödvändigt, men det är fult, fult, fult, och en kille som Boyle borde ha möjlighet att skrapa ihop en budget som tillåter honom att använda riktig film. Under filmens gång hoppar man oftare till i biofåtöljen för att bilden är särskilt usel i just den scenen än för att det plötsligt hoppar fram monster ur garderoben. Vi som biobesökare ska inte behöva ha det så...

I övrigt är "28 dagar senare" en måttligt intressant och mycket förutsägbar film. Den har sina poänger, men någon minnesvärd upplevelse kan den knappast sägas vara. I valet mellan epiteten "tittbar" och "sevärd" väljer jag det förra och tilldelar "28 dagar senare" 2 russin.

© Andreas Hallgren
2003-02-16

Cillian Murphy i 28 dagar senare
Cillian Murphy i 28 dagar senare

Originaltitel: 28 Days Later
Stobritannien / Nederländerna / USA, 2002
Regi: Danny Boyle
Med: Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston m.fl.

Genre: Sci-fi, Skräck
Svensk biopremiär: 2003-02-14
Teman: Zombies


Ingår i följande teman


Zombies

     

Dela |