South West 9 (2001)

Kom med något nytt!

2 russin

Det har inte gått sådär överdrivet bra för engelsk film de senaste åren. Såvida man inte gillar de hårdkokta machofilmerna från Guy Ritchie, det vill säga "Lock, Stock and two smoking barrels" och "Snatch" så har man inte haft speciellt mycket att glädjas åt. Inte heller "South West 9" bjuder på särskilt mycket nytt.

Ta "Trainspotting", "Go" och ovan nämda Guy Ritchie-rullar, släng ihop de i en stor gryta och rör om och låt koka våldsamt till resultatet blivit en smula överkokt och smaka av. Smaksätt sedan med en dos tidstypisk dansmusik och ravekultur och resutatet blir South West 9.

Handlingen rör sig runt fem personer som inte har någonting med varandra att göra. Ändå får vi se dessa fem personer tillsammans, hotade till livet i början av filmen. Wow, tänker man i biofåtöljen, nu kommer säkert regissören knyta samman alla deras öden och äventyr på ett snyggt sätt. Big mistake! Manusförfattaren verkar ha fått krupp efter halva filmen och allting blir tämligen rörigt. Följdaktligen är även slutet en besvikelse eftersom personerna fortfarande är främlingar för varandra och man börjar så smått undra vad som egentligen är meningen med den här filmen.

Filmen utspelar sig i Brixton i London och jag måste ändå säga att regissören lyckats bra med att få fram den pulserande stämning som råder i denna stadsdel i sina bilder. Musiken är också ett positivt inslag i filmen, mycket heta rytmer där allt från dub till house och techno ljuder ur surroundanläggningen. Däremot är resten av filmen mest en rörig och ganska ointressant soppa, med undantag av ett par scener som äger rum i "smoker house", dit många av stans pundare tar sig för att njuta en sil eller en pipa rökheroin. Scenerna här är både suggestiva och hypnotiserande. Regissören Richard Parry har dock i det stora hela tagit sig vatten över huvudet. Bristen på något relevant att berätta är pinsamt uppenbar och när Parry klipper in en massa arkivfilm från upplopp i Brixton för att påvisa sitt stora sociala patos blir det hela bara patetiskt.

I likhet med Guy Ritchie-filmerna så är "South West 9" väldigt mycket yta och väldigt lite innehåll. Ytan är dock behaglig att titta på en stund men så länge inte Parry ger mig något innehåll kan han heller inte räkna med några fler russin.

© Johan Hultgren
2001-11-13Originaltitel: South West 9
Storbritannien, 2001
Regi: Richard Parry
Med: Wil Johnson, Stuart Laing

Genre: Action, Drama     

Dela |