Sista kontraktet (1998)

Svea Rike ställs till svars

3 russin

Kjell Sundvall skärskådade inkrökta vanor och accepterade ovanor på landsbygden i "Jägarna". Nu ställs hela det sentida Svea Rike till svars på ett liknande sätt i en konspirationshistoria om mordet på Olof Palme. Manus bygger på en bok av pseudonymen John W. Grow vars identitet ingen utom möjligen bokförlaget sägs känna till. Innehållet satte Sundvall i spinn och "årets hemligaste svenska filmprojekt" fick flitig förhands-PR. "Jägarna" möter "JFK".

Nå, blir det då en hemvävd helvetesvandring i samma anda som Stones film? Första timmen är trevande med tidsresor som lägger ut ett lapptäcke mellan livet före och efter mordet. Vi ser knappast en actionfilm, utan en suggestiv samtidsthriller med explosiva utbrott av naket våld och nervdaller. Miljöerna är skickligt utnyttjade, filmen är helt enkelt snyggt förpackad, och skådespelarna är väl valda.

Mitt i allt står Mikael mot Michael (Persbrandt respektive Kitchen), den härjade polisen på jakt efter den kallhamrade knekten i dödens tjänst. Vilka som i det här scenariot egentligen låg bakom dådet är jag efter två timmar fortfarande osäker på. Då har Sundvall ändå lyckats knyta ihop en kraftigt krängande säck på ett ganska tillfredsställande sätt. Det vaga, obestämda verkar på något sätt medvetet och uppfordrande - vi ska inte sitta säkert i stolen ens efteråt. Det är en arbetsseger i ett ämne som väntat på en seriös tackling.

Men debatten som regissören räknat med har hittills varit ljum. Ett folk som förlorade sin oskuld en mörk marsmorgon 1986 är inte lika lättchockat längre.

© Johan Lindahl
2000-06-12Originaltitel: Sista kontraktet
Sverige, 1998
Regi: Kjell Sundvall
Med: Mikael Persbrandt, Reine Brynolfsson, Michael Kitchen, Pernilla August

Genre: Thriller     

Dela |