Sista beställningen (2001)

En sista runda innan hädanfärden

4 russin

När den lilla klockan i baren klämtar vet man att det är dags för den sista beställningen. För Jack (Michael Caine) har även den lite större och slutgiltiga klockan klämtat och hans sista beställning är att hans aska ska spridas från piren i kuststaden Margate. Detta blir upptakten till en fysisk såväl som själslig resa i minneslandet för Jacks närstående.

Det har varit ganska tyst om "Sista beställningen" vilket är lite underligt. Det är visserligen en rätt tystlåten och stillsam historia som berättas men med en rollista av denna kaliber borde man ha hört mer om filmen. Det är nämligen en fantastisk samling rutinerade skådespelare som samsas om utrymmet i Sista beställningen; Michael Caine, Bob Hoskins (Ray) och Helen Mirren (Amy) behöver nog ingen närmare beskrivning. Tom Courtenay, som spelar begravningsentreprenören Vic, syntes mest på filmduken under sextiotalet i filmer som "Doctor Zhivago" och "The Loneliness of the Long Distance Runner" och har sedan dess mest arbetat vid teatern. David Hemmings (Lenny) kommer i sin tur nog alltid att förknippas med huvudrollen i Antonionis "Blow-Up" från 1966 även om vi ganska nyligen även såg honom spela Cassius i Ridley Scotts "Gladiator". Ray Winstone slutligen, som här spelar Jacks son Vince, återfinner vi i såväl Gary Oldmans som Tim Roths regidebuter "Nil by Mouth" respektive "The War Zone".

I filmen får vi genom varje person se tillbakablickar ur deras respektive liv och deras förhållande till den avlidne Jack; från ungdomen på slutet av 1930-talet till föräldraskapet på 1960-talet och slutligen de äldre dagarna. Återigen bekräftas på ett mycket bra sätt att varje människa bär på en historia och att de intryck man lämnar på sin omgivning kan vara av skiftande karaktär. Det vi får lära oss om Jack är inte bara hans positiva sidor men å andra sidan framstår han som en verklig person med drömmar och svagheter precis som vem som helst av oss och verklighetstrogna personer på film är man tyvärr inte alltför bortskämd med.

För manus och regi står Fred Schepisi ("Roxanne, Otäcka djur" m.fl.) och han har av Graham Swifts roman skapat en både roande och medryckande historia som framför allt känns väldigt mänsklig. Ett drama av den här sorten har väldigt lätt för att övergå i sliskig sentimentalism men Schepisi låter filmen inte ens komma i närheten av den gränsen. Resultatet är istället en varm och fin film med en emellanåt befriande rå yta. Den kunde visserligen ha kortats något; scenen i Canterbury-katedralen känns inte helt nödvändig förutom för att låta Hoskins få ytterligare en tillbakablick, men det är petitesser i sammanhanget.

Fyra russin går till denna oväntat sevärda film utan mer snack om den saken. I ärlighetens namn ska det kanske tilläggas att ett karaktärsdrivet drama som detta gör sig ofta lika bra på tv-skärmen som på den stora duken och "Sista beställningen" är inget undantag. Det går med andra ord lika bra att hyra den på video eller dvd om man hellre vill det utan att på något sätt förminska filmupplevelsen.

© Andreas Hallgren
2002-09-04Originaltitel: Last Orders
Storbritannien / Tyskland, 2001
Regi: Fred Schepisi
Med: Michael Caine, Bob Hoskins, Helen Mirren, Tom Courtenay, David Hemmings, Ray Winstone m.fl.

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2002-06-28     

Dela |