Hammarskjöld (2023)

Fin och viktig film med vissa brister

3 russin

De görs inte längre. Eller gör de? Sådana här filmer i Sverige. Eller, för all del, sådana här personligheter. Finfin nostalgisk inledning där. Allvarligt, jag var ju inte ens född när hans specialchartrade flygplan kraschade i ett område som numera tillhör Zambia på väg mot ännu ett känsligt förhandlingsmöte. Den här filmen innehåller om inte annat en crash course i centralafrikansk geografi och återblickar på en konflikt, bland många andra konflikter, under en tid som till skillnad från vår – ja, numera måste man väl markera ironi så att det inte kan missförstås – innehöll flera stora konflikter i världen. Inte minst i det övergripande sammanhang som kallas Kalla kriget.

Någon gång i min ungdom läste jag åtminstone delar av någon bok om just Dag Hammarskjöld. Generalsekreterare för Förenta nationerna under större delen av 1950-talet fram till 1961 då han alltså förolyckades under ett uppdrag. Förmodligen stod den väl (boken alltså) i en hylla hemma hos farmor eller mormor, ihop med andra verk om till exempel president John F. Kennedy, de första astronauterna; självbiografier av Jimmy Carter innan han blev president, andra biografier kopplade till medborgarrättsrörelsen i USA under ungefär samma era liksom familjebiblar från 1800-talet som senare gått i arv i släkten. Rimligtvis måste jag ha plöjt igenom en del om just den perioden under de åren på grund av litteratur som helt enkelt råkade finnas lättåtkomlig.

Många har redan slutat läsa nu. För er andra: det här är en bra film. Den kan till och med kallas fin och viktig. Är den fullkomlig? Nej. Jag har några invändningar, men det känns ändå som om jag skulle vilja rekommendera den till större delen av allmänheten. Inte minst eftersom det kretsar kring en karriärdiplomat som samtidigt tycks ha innehaft en ovanligt idealistisk personlighet, en man som tog betydande personliga risker och slutligen betalade ett högt pris för det. Kort sagt, en typ av karaktär vi tycks ha odlat fram påfallande få av i Svea Rike under de senaste decennierna. Sådana som gör avtryck på den internationella scenen på ett sätt vi faktiskt skulle kunna vara en liten aning, just det, stolta över. Och inte nödvändigtvis är kopplade till idrott eller låtskrivande.

Filmskapande handlar alltid om ett antal val som måste göras. Och när det gäller Dag Hammarskjöld måste det ha funnits en uppsjö val att göra. Den färdiga filmen klockar in på under två timmar. Bara en sådan sak. Den här kategorin av mer ambitiösa biografiska storpolitiska filmer hamnar rätt automatiskt på minst en halvtimme längre än så. Det är mycket här vi inte vet. Mycket som jag kanske borde ha vetat och annat där de inblandade helt enkelt valt en linje och satsat på en teori, skapat sig en bild de vill framhäva om en person som kanske inte ville framhäva sig själv så mycket under sin livstid. I fogarna mellan de infekterade internationella konflikter han ska medla i, skriver han poesi och betraktelser som inte är avsedda att publiceras. Inte förrän hans död i alla fall. Och, vilket är en av de detaljer som många ändå känner till, han dog alltså inte vid hög ålder av naturliga orsaker. Utan i en flygkrasch i Afrika. Den exakta orsaken har hittills inte lyckats ledas i bevis, men här har duon Per Fly och Ulf Ryberg helt klart anammat uppfattningen att det inte var en olycka.

Flera gånger i filmen rekommenderas Hammarskjöld att samla fler vänner och inte fler fiender. Framförallt inte fler mäktiga fiender. Att han lyckades skaffa sig betydande respekt under åren som generalsekreterare vevas igenom snabbt och rapsodiskt i början. Generalsekreteraren har lyckats med svåra förhandlingar och att hantera spänningarna mellan de två framväxande supermakterna USA och Sovjetunionen, vilka påverkar i stort allt annat på jorden. Men nu börjar det knaka i fogarna när han öppet predikar avkolonialisering av den afrikanska kontinenten och aktivt blandar sig i händelseutvecklingen i nuvarande Kongo-Kinshasa. Hammarskjöld misslyckas med att skydda den hårt utsatte presidenten Patrice Lumumba från en utbrytarfraktion i provinsen Katanga under ledning av en Moise Tshombe vilken uppbådat oumbärligt stöd från belgiska intressen och rådgivare som kan skaffa fram avancerade vapen och legoknektar vid behov.

Filmversionen av Hammarskjöld förhandlar och förhandlar men sätter till slut hårt mot hårt och agerar på ett sätt som även vissa medarbetare uppfattar som kompromisslöst. Han har öppet utsatts för avgångskrav av Sovjetunionen i generalförsamlingen, men det är inte helt klart att USA längre stöder honom helhjärtat heller. President John F. Kennedy (som ju inte heller levde så länge till efter det här) tycks tala med dubbla tungor och agera bakom kulisserna – men exakt vad han är ansvarig för och inte förblir aningen dunkelt. Somliga figurer i filmen framstår redan vid första anblicken som samvetslösa skurkar och genuint opålitliga girigbukar som bara vill försvara sina egna ekonomiska intressen. Annat är mer svävande. Och även med vissa förkunskaper om perioden och vad konflikten handlar om kan det vara krångligt att orientera sig i terrängen. Framför allt att veta vad i filmen som verkligen är bevisat och vad som är spekulationer.

Här tillägnas också påfallande mycket tid åt att utforska huvudpersonens sexuella läggning, vilket verkar vara en populär detalj att spekulera om. Men det kanske inte är klarlagt vad som verkligen stämmer. Eller om det överhuvudtaget är viktigt i sammanhanget. Själv tycker jag faktiskt att den delen av filmen är mer distraherande. Ja, många kanske skulle vilja veta mer om privatlivet och de inre drivkrafterna hos en person som hade så mycket inflytande. Personligen ville jag snarare se mer av bakgrunden till det som hände före de här sista åren och få en bättre helhetsbild av vad han faktiskt åstadkom i en global situation inte så långt efter andra världskriget, inte särskilt långt efter att Förenta nationerna överhuvudtaget grundats och blivit en kraft att räkna med. För det är som sagt inte många svenskar under senaste seklet som haft en sådan position, den möjligheten att påverka och använt den för att lämna ett så bestående arv efter sig som Dag Hammarskjöld.

Filmen splittrar mig därför en aning. Ett utmärkt tillfälle att skaffa sig mer allmänbildning, komma närmare en genuint intressant person som levde och verkade i en genuint intressant period ur den moderna historien. Och med en Mikael Persbrandt som gestaltar en reslig, driven och på många sätt imponerande individ som faktiskt verkar vilja förändra världen till det bättre. Men den lämnar en del möjligheter outnyttjade och för den som verkligen vill fördjupa sig i fenomenet Dag Hammarskjöld antar jag att det är dags att rekommendera, just det, böcker i ämnet.

© Johan Lindahl
2024-10-24

Foto: Niklas Maupoix
Ett av många möten som FN:s dåvarande generalsekreterare genomför under filmens gång.

Originaltitel: Hammarskjöld
Sverige/Norge/Sydafrika, 2023
Regi: Per Fly
Med: Mikael Persbrandt, Colin Salmon, Francis Chouler, Hakeem Kae-Kazim, Sara Soulié, Richard Brake, Cian Barry, Adam Neill, Celine Tshika, Thure Lindhardt

Genre: Drama, Historia, Thriller
Hemmabio: 2024-08-19







     

Dela |