Mr Bates vs. The Post Office (2024)

Hisnande härva med genuint vardagliga hjältar

4 russin

– Du är den enda som har det här problemet...

Så det här hände. På riktigt. För ett tjugotal år sedan fick ett antal lokala innehavare av postkontor runtom i Storbritannien olika varianter av avsked på grått papper, fängelsedomar, bötesbelopp och generellt förstörda liv på grund av ett defekt datoriserat bokföringssystem. Förstår jag rätt? Alla rättsliga rötor i olika länder når inte världsomfattande berömmelse, eller ökändhet. Men det här har tydligen varit en av de större skandalerna i Storbritannien det här årtusendet.

Titeln i sig må låta mindre iögonenfallande och tilldragande, men det börjar i det lilla och gör en liten runda i småstäder där strävsamma småstadsentreprenörer sköter det nationella postverkets uppgifter på något slags franchisebasis. Ni vet, en gång i tiden hade vi postkontor i Sverige också. Nu har vi privatiserad postgång via något slags system som ingen riktigt förstår, men hur jämförbart det är med den här brittiska motsvarigheten i praktiken vågar jag inte riktigt uttala mig om. Men det som går att greppa omedelbart här är just det faktum att ett antal utspridda individer drabbas av överhetens vrede helt oförskyllt och försöker hantera situationen, med pengaflöden som inte stämmer överens och framför allt summor som försvinner helt obegripligt. Vad har de gjort för fel? Och varför får de ingen hjälp att reda ut konstigheterna utan stämplas i stället som förbrytare? Miniserien ”Mr Bates..” (i Sverige visad av BritBox) utvecklas snabbt till indignationsdrama på hög nivå med förhållandevis små gester som ändå ger intryck.

De drabbade reagerar på skiftande sätt och hanterar inte den uppkomna situationen likadant. Men en av dem är sällsynt envis och vägrar erkänna skuld för något han inte gjort. Mr Alan Bates blir drivande i att organisera en kampanj för upprättelse. Plötsligt inser postmästare och deras familjer från diverse delar av öriket att de faktiskt inte är de enda med samma problem. Parlamentsledamöter engageras i frågan. Utredningar tillsätts. Storföretaget som levererar mjukvaran ifråga granskas. Men Postverket är högst envisa i frågan om de själva har något ansvar för pengarna som försvunnit. Och hur kan man bevisa sin oskuld i sådana här fall? Vem måste klargöra vad rent rättsligt? Är det viktigare med enskilda fall eller att hitta systemfel? En komplicerad historia, men mycket mänsklig.

Fyra avsnitt rullar på med individuella människoöden som skildras mer eller mindre ingående. Några av nyckelkaraktärerna följer oss hela vägen. Inte minst den osannolike folkhjälten Alan Bates (karaktärsskådespelaren Toby Jones, som du sett flera gånger om även om du inte vet om det). Alan och hans tålmodiga fru som fått sina tidigare liv förstörda, kunde ha dragit sig tillbaka till stugan i Wales och nöjt sig med att måla väggar, ordna med trädgården och försöka acceptera att övermakten segrat. Men det gör de inte. Och kärnan i berättelsen är nog detta: om du råkar ut för ett rent justitiemord kanske du inte är så ensam som du tror. Skildringen följer tveklöst en viss igenkännbar utstakad bana. Kanske finns där aningen för många exempel och personligheter som vävs in i handlingen, men det kan också vara nödvändigt för att visa att den här rättsrötan absolut inte rörde sig bara om några enstaka fall. Till slut är de hundratals hushåll som på något sätt råkat ut för transaktionsteknologiska tillkortakommanden som ingen vill erkänna och får betala priset för någon annans misstag.

Hur mycket av den här skildringen är förenklad och oproportionellt fokuserad på enskilda personer? Som så ofta i dramatiserade berättelser tar man förmodligen till genvägar och konstruktioner för att göra allt mer begripligt. Men det fungerar ju. Det här är gripande, upprörande, närgånget och allting som serien i sig försöker åstadkomma. Även om man nu aldrig som utomstående icke-britt någonsin hört talas om den här historien förut, så har ”Mr Bates” universell dragningskraft och en klassiskt emotionell kulmen, trots att sensmoralen poängterar att slutliga segrar kan bjuda besvikelser. Du kanske inte uppnår precis de resultat du ville i alla avseenden, men kampen var ändå värd sitt pris.

© Johan Lindahl
2024-06-15

Foto: ITV

Originaltitel: Mr Bates vs. The Post Office
Storbritannien, 2024
Regi: James Strong
Skapare/show runner: Gwyneth Hughes
Med: Toby Jones, Monica Dolan, Julie Hesmondhalgh, Will Mellor, Amy Nuttall, Susan Brown, Ifan Huw Dafydd, Conor Mullen, Ian Hart, Shaun Dooley, Katherine Kelly, Alex Jennings, Krupa Pattani, Amit Shah, Lia Williams

Genre: Drama, TV-serie     

Dela |