99 (2024)

Blod, svett och en trippel att minnas

4 russin

– Ni får inte ha en dålig dag när ni bär det där emblemet.

Absolut. Jag hör er. Inte är det för alla, inte. Klar fördel om du råkar vara supporter till ett visst fotbollslag med en lång stolt historia men där det knackat en hel del i maskineriet senaste decenniet. Själv började jag förmodligen lite av en slump heja på dem någon gång under lågstadiet, under en period när de faktiskt inte var som bäst. Jo, ett av dåvarande engelska ligans regelbundna titelutmanare men i princip vann de nästan ingenting stort under hela 1980-talet. Det skulle vända under efterkommande decennium och kronan på verket kom år 1999. Miniserien ”99” handlar om vad de vann – och hur de vann det – under ledning av den legendariske charmigt surmulne skotten Sir Alex Ferguson. Ja. Det handlar om Manchester United och deras sägenomsusade trippel. Här skildrad inifrån kulisserna med klipp från tiden som var och öppenhjärtiga tillbakablickar från dem som var med.

Alltså. Under den här perioden kunde det verka som om allting var frid och fröjd och inga moln syntes på himlen, även om det fanns en ständigt pågående rivalitet med Arsenal och även uppkomlingen Blackburn Rovers. Men bakom kulisserna och omklädningsrummet var det tydligen stormigt flera gånger om. Något som nästan vällustigt rullas upp av de gamla storspelarna, som bröderna Neville (ej att förväxla med soulbandet från andra sidan Atlanten), Ryan Giggs, en viss norrman vid namn Solskjaer, danske målvaktsgiganten Peter Schmeichel, Teddy Sheringham liksom radarparet Andy Cole & Dwight Yorke. Och Jesper Blomqvist är med på ett hörn! Någon som kommer ihåg att han faktiskt fick vara med och leka ibland i den krävande klubben under den berörda eran? Jesper får återge hur det var att komma från IFK Göteborg, där han tidigare varit med om att slå just United i Champions League, till att landa i Manchester och bevittna skillnaden i mentalitet som krävdes för att klara sig i klubben. Då och då uttalar sig även någon vid namn David Beckham. Väcker de här namnen i sig magnifika minnesbilder? Börjar det röra sig och målas upp ett nostalgiskt skimmer på himlen? Om så är, kan den här miniserien vara något för dig. Andra kan välja att antingen hatewatcha eller glädjas åt att de ljusblå rivalerna från samma stad numera dominerar scenen eftertryckligt. Ni har också rätt till era personliga preferenser. Tror jag.

Det talas mycket om mental träning och psykologi på alla områden idag, inte minst idrotten. Men när man hör de här raskt förbipasserande vittnesmålen från ett gäng till synes hårdhudade lirare kan man undra hur de överlevde umgänget med varandra överhuvudtaget. Som någon säger: nej, alla behöver inte gilla varandra i ett lag. Det är som på en arbetsplats. Men du måste ändå lyckas göra jobbet tillsammans. Det gjorde de, och nådde framgångar, ibland med de knappaste av marginaler. Vissa hade uppenbarligen mer personkemi och ömsesidig förståelse än andra, men framför allt managern Alex Fergusons instinkter måste ha varit något utöver det vanliga. Frågan är hur dagens motsvarigheter inte bara i Man United utan andra storlag tänker om de ser det här? Själv har jag länge misstänkt att det senaste decenniets rödingar saknat en Roy Keane; på gott och ont en ledartyp som gör medspelarna smått skräckslagna att förlora eller ens framstå som om de inte gav sitt yttersta på planen. Var det så det fungerade eller är det bara en illusion jag köpt?

Ja, ni hör. Den här tretimmarsdokumentären kan väcka väldigt mycket hos vissa av oss. Upplevelsen är sannolikt otroligt subjektiv. Och ändå, kanske lärorikt även för andra, till och med icke idrottsintresserade. Som ett sociologiskt dokument. En tidsbild och en berättelse om oförblommerade vinnarskallar med extrem målriktning och samtidigt (som de öppenhjärtigt erkänner med flera års perspektiv) ömtåliga egon och stundtals sviktande självförtroende. Och var har de hittat alla gamla klipp med subjektiva vinklar, närbilder och hyperrealistiska inblickar i matcher, träningar och allt som hände kring laget? Givetvis, givetvis får vi också inblickar i hur de fostrades, generationen ungdomar som slussades in genom systemet i unga år och blev stommen, de bärande balkarna i 1990-talsbygget Manchester United. Samt snabba tillbakablickar på den legendariska ledargestalten Matt Busby några decennier tidigare i klubbens stolta historia.

Överhuvudtaget är det här en vindlande, turbulent historielektion i tre kapitel som alla leder fram till en klimaktisk viktoria i Premier League, FA-cupen och slutligen Champions League våren 1999. Många av oss minns nog den där sista kvällen, med en motståndare som såg ut att ha kontrollen – men så kom den där osannolika sena vändningen. Även om du kommer ihåg, så är det fortfarande rafflande. Och inte minst avslöjande. Elitidrott är inte nödvändigtvis en hälsosam miljö för alla inblandade eller ens för fansen. Men den kan ändå skapa oförglömliga ögonblick. Det här är alltså både en saftig nostalgitripp och något nästan rörande lärorikt. Något som jag råkade se i anslutning till att samma klubb faktiskt vunnit någonting stort under en säsong som annars inte gjort många supportrar lyckliga. Men FA-cupen tillhör i alla fall De Röda år 2024; nästan på dagen ett kvarts sekel efter vändningen mot Bayern München var det lokalrivalen Manchester City som oväntat fick ge sig. Det är något vi inte blivit bortskämda med på senare år. Och tja, en vacker dag kanske laget kan ställa till med sådana scener som i den här serien igen. På samma skala. Troligen inte en identisk trippel under de närmaste åren, men hoppet är det sista som lämnar oss – eller hur?

© Johan Lindahl
2024-09-01

Credit: Sam Collins. Copyright: Amazon MGM Studios .
Dwight Yorke - en av spjutspetsarna i Uniteds trippelvinnande trupp anno 1999.

Credit: Sam Collins. Copyright: Amazon MGM Studios .
Dansken Peter Schmeichels målskörd framåt får anses vara tämligen blygsam. Däremot hindrade han motståndarna från ganska många fullträffar.

Originaltitel: 99
Storbritannien, 2024
Regi: Sampson Collins
Med: David Beckham, Peter Schmeichel, Teddy Sheringham, Andy Cole, Dwight Yorke , Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville Phil Neville, Ole Gunnar Solskjær, Alex Ferguson,

Genre: Dokumentär, TV-serie
Svensk biopremiär: 2024-05-17
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon





     

Dela |