Vigil - säsong 2 (2023)
Nu kommer hotet från ovan. Eller?
Förra gången utspelades det mesta ombord på en ubåt, var det inte så? Samtidigt som ett par kvinnliga poliser i Skottland blev inblandade i ett komplicerat politiskt maktspel med konspirationer under ytan såväl som ovanför. Minns inte alla detaljer, men det var ändå ganska genuint spännande i en gammal god tradition. Den här gången startar allt med en militärövning på skotsk flygbas med drönare, där allting går synnerligen snett. Automatiska avancerade vapenslag är inte alltid så pålitliga som planerat. Lärde vi oss inte det redan av ”Robocop” i original från 1987? Eller exakt vad är det som lett till verkliga dödsoffer under det som skulle föreställa en rutinartad övning?
Än en gång ska de civila utredarna Amy och Kirsten från skotska polismakten försöka få tillträde till allt de behöver veta för att utreda ett misstänkt brott på militär mark. Det brukar inte vara helt okomplicerat. Till saken hör också att övningen tog plats i ett sammanhang där britterna samarbetar med ett land i Mellanöstern och operationen styrdes från baser i båda nationerna. Nu är flera av de övande soldaterna misstänkta för att ha orsakat andras död. Stämningen är en smula spänd.
Strategiska partnerskap mellan Storbritannien och en uppenbarligen mindre demokratisk stat, inblandat i konflikter med sina grannländer. Frågan är obekväm. Det allvarliga missödet under övningen verkar kunna kopplas ihop med någonting större och politiskt känsligt. Brittiska underrättelsetjänsten blandar sig i polisens utredning. Det brukar betyda, just det, politiskt infekterade frågor, nationell säkerhet i fara och annat intressant. Större delen av handlingen den här säsongen utspelas alltså parallellt i Skottland och ett fiktivt land som kanske bär vissa likheter med, säg, Saudiarabien eller något jämförbart.
Troligen finns trovärdighetsaspekter här som kunde rannsakas närmare, precis som i första säsongen. Men man lyckas även nu etablera ett intresse för sina karaktärer och kombattanter. Och inte minst, skapa spänning. Rose Leslie som en av utredarna av ärendet känner många igen från ”Game of Thrones” eller kanske till och med ”The Good Fight”. Trotjänaren Dougray Scott har en biroll som spindeln i nätet i ett större militärindustriellt samarbete.
Spänningen stiger. Allt skruvas till. Jo, intrigen följer ett aningen bekant mönster; att ingenting är precis vad det ser ut att vara. Att ingen säkert kan lita på någon annan och att storpolitik är svårnavigerad och mer än en smula smutsig. Men för att höja pulsen i det här sammanhanget krävs engagerade individer som försätter sig själva i riskfyllda situationer för det allmänna bästa. Om man nu kan säga vad det allmänna bästa är.
Många misstag begås av många människor. Ibland kan vi (som så ofta i fiktionens värld) reagera på vilken typ av misstag som egentligen inte borde begås på den här nivån, ungefär som expertkommentarer i sportsändningar brukar uttrycka det. Men så är det. En röd tråd är om inte annat friktioner mellan olika system och institutioner: i det här fallet polisen som i det här fallet skildras som tämligen okorrupt och rättskaffens, medan det militära systemet och underrättelsetjänsterna, liksom inte minst storfinansen, tecknas i kargare färger.
© Johan Lindahl2024-06-06