The Gentlemen (2024)

Färgstarka filurer i farligt spel

4 russin

Så, det där FN-uppdraget i en konfliktzon var bara lugnet före stormen? Det ser ut som hans värv i alla fall, utsänd på fältet någonstans på gränsen mellan Turkiet och Syrien om jag minns rätt från ingressen. Innan Eddie Horniman kallas hem för att hinna hälsa på sin döende far. Efter själva dödsfallet och begravningen står det klart att just han och inte hans äldre bror Freddy förärats ett annat uppdrag: ärva godset. För det är en relativt betydande egendom som familjen förfogar över. Ett hyfsat stort slott, med tillhörande marker ikring. Marker som visar sig innehålla vissa hemligheter. Så har vi den där lilla frågan med den äldre brodern som inte fick ärva – och anledningarna till det. Freddy har en till synes osviklig förmåga att försätta sig i trubbel. Och det blir mer av den varan på ett tidigt stadium i serien ”The Gentlemen” som bär många av de signum vi kommit att förknippa med Mr Guy Ritchie. Gott om genuin brittiskhet, åtminstone som vi utomstående kan uppfatta sådan. Gangsters. Våldsamheter. Ständigt hotande livsfara ackompanjerad av skarpslipad svart humor.

En disciplinerad soldat med aristokratisk börd hamnar alltså i hetluften på ett sätt han inte riktigt väntat sig. Det kan vara bra att ha en del av de kvalifikationer han trots allt skaffat sig i yrket. För här väntar obehagliga överraskningar. Brorsans mer oansvariga livsstil har lett till skulder som måste betalas till otrevliga typer, vilket leder vidare till…

Ja. Förvecklingarna blir snabbt många. Replikerna skruvade. Excentriska figurer, ofta på andra sidan lagen, florerar och allehanda affärsintressen kolliderar. Theo James i huvudrollen syntes i en av de ledande rollerna under andra säsongen av ”The White Lotus”, där han porträtterade en kaxig ung företagare med allmänt arrogant attityd och ofta provocerande utspel. Men här är han väl mer av en helyllekille som bara av slumpens skördar lyckas hamna i problem han inte förtjänar? Eller vem är Eddie Horniman egentligen innerst inne? Det kan man fundera på när grunden har lagts i den här intrigen och det visar sig vad som verkligen står på spel. En ung dam med ett litet imperium av droghandel av det förhållandevis lättare slaget blir snabbt en viktig samtalspartner vare sig Eddie vill eller inte. Och i grannskapet finns en annan stor godsägare som gärna vill utöka ägorna; frågan är bara varför. En av flera detaljer som kan fresta en att tro att Guy Ritchie gärna vill göra en brittisk ”Breaking Bad”; den sluge aristokraten Stanley Johnson, ursäkta Stanley Johnston, spelas av Giancarlo Esposito, det vill säga kycklingrestaurangägaren/amfetamindistributören Gus Fring från just ”Breaking Bad”.

Överhuvudtaget introduceras nya, ofta färgstarka och excentriska, filurer i varje avsnitt, personligheter som påverkar handlingen i olika oförutsägbara riktningar. Tonen fortsätter vara en blandning av det brittiskt distingerade, det lätt hysteriska och med obligatoriska inslag av morbida detaljer. Fun for the whole family. Även om nu inte Ritchie själv regisserat absolut alla avsnitt, känns vissa markörer igen, som de kvicka hoppen fram och tillbaka i tiden. En scen avbryts hastigt och fortsätter med eftermälet, följt av tidigare inte förklarade komponenter i efterhand. Exempelvis.

Underhållande är det om inte annat. Och successivt upplever jag alltmer att förhållandet mellan de två aristokratiska bröderna börjar påminna om två andra bröder i en kriminellt belastad miljö: Bröderna Reyes i ”Mayans MC”. Det är inte självklart att de här syskonen i bägge fallen ska hamna just i den här miljön, men när de väl är där blir den stora frågan: vem av dem är egentligen mest, ska vi säga, lämpad för det här livet? Vem har det som verkligen krävs? Och vad har vi till slut för bild av vilka de innerst inne är? Serierna i sig har – om det inte framkommit förr – tämligen olika tonlägen, men tematiken kan ändå jämföras. Och som sagt familjerelationerna.

© Johan Lindahl
2024-05-14

Foto: Netflix. ©NETFLIX

Originaltitel: The Gentlemen
Storbritannien/USA, 2024
Regi: Guy Ritchie Nima Nourizadeh m fl
Skapare/show runner: Guy Ritchie Matthew Read
Med: Theo James, Kaya Scodelario, Daniel Ings, Joely Richardson, Vinnie Jones, Giancarlo Esposito, Ray Winstone, Michael Vu, Pearce Quigley, Ruby Sear, Max Beesley

Genre: Action, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |