The Family Plan (2023)

Tar inte sig själv på allvar – tack och lov

3 russin

Jomenvisst är det ”True Lies” för 2020-talet. Ungefär. I stället för Arnold Schwarzenegger som spion med ovetande fru är det Mark Wahlberg med en familj fullständigt oinformerad om hans förflutna som yrkesmördare i statens tjänst eller något i den vägen. Här finns ett antal punkter i intrigen som bara ska betas av. Och de stora dragen kan vi väl räkna ut i förväg. Ett korkat koncept där allting naturligtvis slår över i overkill med final i Las Vegas, var annars? Men helheten är efter omständigheterna frejdig och fyndig och en film som mitt i all sin ofrånkomliga brist på allmänt sans och vett har en vinnande personlighet. Det finns något vällovligt i den här kategorin actionkomedier som vågar vara just komedier och inte tar för sig själva på alltför stort allvar. Mark Wahlbergs patenterade dödpanna kan slå åt olika håll. Den kan vara kalkylerat kalibrerad och passa perfekt i ett sammanhang eller vara allmänt irriterande. I det här fallet är hans tillknäppta minimalism en tillgång.

Men en lika stor tillgång är Michelle Monaghan som bevisligen kan göra lite av varje och här får chansen att spela på sina egna spontana sidor. Eller i varje fall spela med i ett lekfullt och lustfyllt manus. Handlingen? Jo, Dan Morgan (Wahlberg) är bilförsäljare i Buffalo, en man som inte gärna reser iväg på ens avlägset äventyrliga utflykter utan gillar när livet går sin lilla gång. Tre barn varav en baby. Och en fru som längtar efter någonting mer; som den spänning hon genomlevde i ungdomen där hon hade en hyfsad idrottskarriär på gång. Nu inträffar något som gör att makens förflutna kommer upp till ytan. I alla fall för honom själv. Hela familjen måste dra iväg utan förvarning när gamla kollegor knackar på dörren och rumlar om i hans tillvaro. Men när och hur ska han egentligen förklara för sina närmaste vad han sysslade med i yngre dagar och varför de plötsligt måste bege sig iväg på en liten oplanerad road trip? Dessutom belagda med mobilanvändningsförbud och en del andra chockartade nya direktiv från patriarken vid ratten.

Ska man köra en sådan här variant av ett så beprövat grundrecept är det en klar fördel om replikerna är tillräckligt rappa och även om inga direkt dolda djup kan skönjas, smattrar det åtminstone i portioner om meningsutbytena. Filmen rör på sig. Trots eller tack vare att konsekvensen i tonläget egentligen är obefintlig och att filmen som så många andra både vill äta våldskakan och ha den kvar, betonar blodsbandens betydelse och samtidigt exploaterar äventyrslystnaden som vi alla någonstans bär inom oss, är det uppiggande på sina villkor. Och hör vi inte några av de hotfulla hantlangarna snacka svenska någonstans – eller har jag fel?

© Johan Lindahl
2024-01-07

Foto: Apple TV+. Copyright © 2023 Apple Inc. All rights reserved.
Happy Family!

Foto: Apple TV+. Copyright © 2023 Apple Inc. All rights reserved.
Bad guy...

Originaltitel: The Family Plan
USA, 2023
Regi: Simon Cellan Jones
Med: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, Ciarán Hinds, Zoe Colletti, Van Crosby, Iliana Norris, Vienna Norris, Maggie Q, Felicia Pearson, Lateef Crowder, Saïd Taghmaoui

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2023-12-15
Teman: Originalproduktion från Apple TV+


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |