Hijack (2023)
Kanske inte så rimligt men rafflande
Det behöver inte alltid vara logiskt eller rimligt. Och det där med
exakt hur trovärdigt hela det här scenariot är, inte minst hur händelseutvecklingen ser ut, blir efterhand mindre och mindre viktigt i miniserien ”Hijack”. Flygkapningar var en gång i tiden ett stort problem, kanske främst under 1970-talet. Sedan verkade fenomenet nästan ha försvunnit innan, ja – ni vet vad som hände för ungefär 20 år sedan. Här är ett gäng kapare i farten igen. Frågan är vilka de är och varför de gör det.
Frågan är också: vem är Sam Nelson? Via brottstycken av exposition längs vägen framgår att han sysslar med något slags specialförhandlingar för företag i kniviga tvister. Han är den som får avtalet att gå i lås när inget annat fungerat. Eller någonting sådant. Längs rutten mellan Förenade Arabemiraten och London får han tillfälle att använda de färdigheterna. Ingenting går riktigt som tänkt för någon. Naturligtvis inte för passagerarna ombord på det plan som hemsöks av en handfull beväpnade brottslingar. Men inte heller för den kapande kvintetten går allt på räls. Tidsplanen rubbas rätt rejält och de tvingas improvisera. Något de inte riktigt är experter på. Och så har de heller inte räknat med Sam Nelson.
Att de som tar planet i besittning inte agerar helt isolerat framgår ganska fort. Fler är inblandade. Det här är någonting större. Kommer det att vara intressant i sig
vad det större är? Och kommer vi att få tillfredsställande svar på absolut alla de sidofrågor som dyker upp under flygningen? Det är inte bara den allmänna sannolikheten som sätts åt sidan under de här sju avsnitten, utan det finns nog ett antal luckor kvar efteråt också. Men det här handlar framför allt om ihållande spänning. För spännande blir det, trots allt.
Idris Elba kan konsten att agera kraftcentrum som allt annat i en dramatisk upplagd situation kretsar kring. Vare sig i ”The Wire”, ”Luther” eller andra sammanhang där han dykt upp, har han pondus. Ensemblen är annars inte särskilt stjärnspäckad, men jag tycker ändå att de formar en del intressanta karaktärer vid sidan om och inte minst kaparna visar vissa nyanser. Helt uppenbart är det inte de som har den verkliga kontrollen. Och det är många som känner att de inte har det när bollen sätts i rullning. När myndigheter på marken inser att någonting inte är som det ska. När planet passerar flera länder på den europeiska kontinenten och varje gränsövergång innebär att nationella flygledningar undrar om de ska agera på något sätt, samtidigt som 200 passagerare givetvis inte kommer att reagera eller reflektera på exakt samma vis – och därmed potentiellt orsakar problem för varandra.
Ja, det finns väl en bunt klichéer i en sådan här skröna som kanske måste betas av. Men trovärdigt eller inte, de hittar oväntade vändningar och är hyfsat uppfinningsrika när det gäller att spinna vidare och inte tappa tråden. Är det här en av årets absolut starkaste serier på repertoaren? Nåja, men i någon mening ändå en av de mer sevärda. ”Hijack” är helt enkelt svår att slita sig ifrån när man väl gett sig in i leken.
© Johan Lindahl2023-10-25