Heart of Stone (2023)

Lagom spektakulärt i sitt slag

3 russin

En trend i de senaste årens actionfilmer har varit att genomföra spektakulära biljakter, eller gärna jakter med flera olika fordon inblandade, i alla större europeiska städer en efter en. Snart var det väl bara Lissabon kvar. Om ingen annan hunnit före så är i alla fall det avklarat nu också.

Gal Gadot, alltså Wonder Woman, är här agent för MI6, brittiska underrättelsetjänsten ute på ett uppdrag. Fast, avslöjas tidigt, det är hon egentligen inte riktigt heller. Hon är infiltratör för en större organisation som vill hela världens bästa. Förhoppningsvis. Och har betydligt fler kompetenser än hon först ger sken av. Men saker kompliceras fort och snart är allting en kamp om världsherraväldet. Eller kampen om uppladdad information som världen kan styras med, ungefär. Den världsomspännande urhemliga organisationen kallad Korthuset förlitar sig kanske alltför mycket på sin digitala hjärna, ironiskt nog kallad Hjärtat, när denna i själva verket bara utgår från logiska resonemang och bedömningar och saknar lite av det som kan kallas mänsklig intuition. Sådan som agent Rachel (Gadot) ska stå mer för. Men nu har hon hittat en värdig motståndare. En hämndlysten herre med sin egen agenda, ackompanjerad av en ung kvinnlig hackare. Vem vinner?

Actionsekvenserna är så spektakulära man kan begära efter förutsättningarna. Här har plöjts ner synbara resurser. Som vanligt numera en överdos av det digitalt renderade, men ändå hyfsat medryckande för det mesta. Nej, det är knappast överdriven originalitet eller förfining som gäller även om den där lagom gryniga bildkvaliteten (som jag tror är medveten) kanske vill ge sken av att det här äventyret är mer 70-talsinspirerat eller lätt independent-relaterat. Men storyn är tillräckligt snårig med anständigt många vändningar för att leverera föda för exempelvis en kravlös fredagkväll. Gal Gadot är, numera är det väl ingen överraskande brasklapp, mer imponerande som fysisk skådespelare än en dynamisk sådan i de subtilare stunderna. Men de stunderna är inte så många heller.

© Johan Lindahl
2023-10-03

Credit: Courtesy of Netflix Copyright © 2023 Netflix, Inc.

Credit: Courtesy of Netflix Copyright © 2023 Netflix, Inc.

Originaltitel: Heart of Stone
USA, 2023
Regi: Tom Harper
Med: Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhatt, Jing Lusi, Paul Ready, Enzo Cilenti, Matthias Schweighöfer, Archie Madekwe, Sophie Okonedo, BD Wong, Glenn Close

Genre: Action, Äventyr, Thriller
Svensk biopremiär: 2023-08-11
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |