Mrs. Davis (2023)

En salig röra. På gott och ont men mest gott.

3 russin

Förutsättningslöst. Åtminstone var det så jag bara på vinst och förlust såg de första fem minuterna av ”Mrs Davis” för att överhuvudtaget få en uppfattning om vad det skulle föreställa, utan någon förhandsinformation överhuvudtaget. Med en prolog från 1300-talets Frankrike och sedan ett hyfsat omtumlande framåtkast in i nutiden. Eller något slags framtid. Vad var grejen? Det kunde fortfarande vara i princip vad som helst. Ett podcastavsnitt senare (The Watch, 27 april) med de två huvudsakliga serieskaparna Tara Hernandez och Damon ”Lost” Lindelof klarnade allt lite mer. Det här ska helt enkelt inte riktigt gå ihop. Eller, det ska det väl. Men det ska inte likna något annat helt och fullt. En viljestark nunna. En artificiell intelligens. De är inte helt överens. Ämne som ligger i tiden – kanske?

Med regelbundna flashbacks pusslas bilden ihop av inte minst Syster Simone. Flera intrikata detaljer och bakgrundsförhållanden avslöjas inte fullt ut förrän en bit in. ”Mrs Davis” identifierar sig snart som en av de där udda skapelserna där du kan befara att idérikedomen och den allmänna infallstätheten kan gå till överdrift, samtidigt som den serverar saker du kanske aldrig sett förut i TV-sammanhang. Uppslag och händelser som tycks genuint originella, men i värsta fall överbelastar helheten. När är balansgången perfekt och när riskerar hela ekipaget att ramla rakt ner i diket?

Det här är snillrikt och idéspäckat. Och som sagt händelserikt. ’Snurrigt’ kanske man kan säga, på ett positivt sätt. Men alltså även ett drama som tangerar gränsen till att bli lite för referensmättat och börja utstråla självgodhet över sin egensinnighet. Det där är alltid en frestelse när man drar iväg ut i vildmarken och staplar så här många uppslag på varandra. Så, frågan redan från början och serien igenom är på vilken sida gränsen det kommer att hålla sig. Och inställningen från oss som publik om vad som är ’rätt’ sida kommer aldrig att vara densamma för absolut alla individer.

Det där med nunnans äktenskap. Ja, det är en av detaljerna som får utvecklas i sin egen takt. Och innebörden av det. Liksom så mycket annat som händer. Det är frestande att dela med sig av en eller annan anekdot och intrigvändning för att ge en tydligare bild av vad som väntar, men hur mycket är kontraproduktivt att avslöja? Den heliga graalen, hört talas om den? Hemliga sällskap spelar en viss roll i sammanhanget på ett sätt som kunde misstänkas vara inspirerat av en Dan Brown eller kanske tänkt som en parodi på något av hans alster. Du kan också skönja en viss form av elliptiskt berättande där vissa scener ser ut som parenteser eller bara en ingång till något annat, men sedan visar sig vara viktigare och återkommer i handlingen.

Excentriskt och energiskt i överflöd. Stimulerande, upplyftande eller överskruvat? Det kan vara lite av varje eller både och – eller allt ovanstående. Fördelar: väldigt svårt att förutsäga. Överraskningarna duggar tätt. Och ingenting betyder helt säkert vad det ser ut att göra. Ibland blir det också mer akut berörande. Sedan gäller det: kommer de att kunna knyta ihop det här vindlande äventyret efter åtta avsnitt? Och är det meningen att allt ska sluta här? I vilket fall, de hittar en väg ut där förbryllande och fascinerande teologiska tankegods varvas med reflektioner kring vad artificiella intelligenser är och kan åstadkomma; dessa allsmäktiga algoritmer och om de eventuellt skulle kunna vara en aning…överskattade? Tilldelas de ett djup de egentligen inte har?

Det går att tolka slutsatserna på olika sätt. Men sensmoralen kanske enklast sammanfattas i en ganska självklar mening som yttras mot slutet:
– Det är omöjligt att undvika smärta.
Inte så nytt. Inte originellt. Men lätt att glömma bort. ”Mrs Davis” i sig är knappast en lättglömd berättelse som bara försvinner ut i intet, oavsett de blandade spontana känslor jag kan uppleva längs vägen. Serien har definitivt något eget som jag eventuellt nödgas uppvärdera ett trappsteg till i eftertankens upplysande ljus. Alternativt kommer ett slutgiltigt facit kring dess totala televisionshistoriska signifikans levereras av en oemotsäglig artificiell intelligens inom en snar framtid.

© Johan Lindahl
2023-08-13

Credit: HBO Max.
Hon kallar sig Simone. Och hon har ett kall. Eller flera.

Credit: HBO Max
Wiley. Äventyrlig herre med egen agenda. Men också angelägen om att få med Simone i sin skattjakt.

Originaltitel: Mrs. Davis
USA, 2023
Skapare/show runner: Tara Hernandez Damon Lindelof
Med: Betty Gilpin, Jake McDorman, Andy McQueen, Chris Diamantopoulos, Katja Herbers, Tom Wlaschiha, Elizabeth Marvel, Ben Chaplin, Mathilde Ollivier, Kim Hawthorne, Margo Martindale, David Arquette

Genre: Drama, Komedi, Sci-fi, TV-serie     

Dela |