The Consultant - säsong 1 (2023)

Lämplig pausunderhållning vid nästa personalkonferens?

4 russin

Upplever du att din arbetsplats lämnar något övrigt att önska? Press ovanifrån men oklara direktiv, eller alldeles för klara men ogenomförbara. Att det antingen saknas ledning eller är fullständigt detaljstyrt? Och vad gör egentligen en konsult?

Följ med på en resa när ett företag i mobilspelbranschen som jag själv begriper ganska lite av, plötsligt drabbats av en chockerande tragedi när dess ledare hastigt tas av daga. In kliver – en konsult. En som inte verkar passa in i den specifika miljön men tycks veta vad han vill och bevisligen huserar färdigheter vad gäller att forma andra efter sina visioner. Christoph Waltz är väl som klippt och skuren för den rollen. Samtidigt som vårt publikperspektiv framför allt kanaliseras via de två medarbetare som anar mest oråd och faktiskt undrar vad som verkligen är på gång. Elaine (Brittany O’Grady) och Craig (Nat Wolff) utgör undantag i en personalstyrka där majoriteten tycks anpassa sig efter omständigheterna och inte vill – eller vågar – ställa fler frågor än nödvändigt. Även när de efterhand inte kan undvika att reagera på den nye ledargestaltens okonventionella manifestationer av sina synbart oinskränkta befogenheter, vars ursprung är dunkelt för i stort sett alla.

Det svänger och kränger. Under åtta avsnitt med en högst hanterbar längd på strax över halvtimmen i snitt. Ofta är det ungefärliga formatet slående effektivt och riskerar inte att förgöra sig själv genom alltför utdragna processer och störande stickspår. Och just det här med processer och effektivitet är en röd tråd genom handlingen. Lite lagom bisarrt är det överhuvudtaget, ingen totalt strikt realism och behöver inte vara så heller. Den tillspetsade intrigen tangerar gärna gränsen för det hundraprocentigt sannolika medan absurditeterna avlöser varandra på ett underhållande sätt som fortsätter väcka frågor.

För resan gäller framför allt Elaine och Craig och hur de påverkas av osäkerheten, sina egna frågeställningar och vilka beslut de själva kommer att fatta. Frågan i slutändan är vart allting leder. Tar den här märkliga situationen fram det bästa eller sämsta ur dem som befinner sig mitt i den? När avrundningen anländer är sensmoralen av en syrligare sort och och med den underliggande satiriska udden vidmakthållen. ”The Consultant” är inte fullständigt fläckfri i alla avseenden, men den tjänar många stilpoäng på tonläget som ligger och vibrerar i överlappande zoner mellan thrillerstämning, skruvad situationskomik och lätt science fiction-anstrykning. Nej, jag är inte säker på att vi fått svar på alla frågor som uppstår längs vägen till slut. Eller om vi behöver det.

Kanske är det här en serie som kunde användas i pedagogiska syften på personalkonferenser eller seminarier om modern företagskultur. Möjligen är det något som någon kommer att skriva avhandlingar om i framtiden. Eller också försvinner det i flödet. Numera produceras egentligen alldeles för mycket TV – men det visste ni redan. ”The Consultant”, byggd på en roman av en flitig författare vid namn Bentley Little som jag aldrig hört talas om förut, utmärker sig i alla fall på grund av sin skärpa, förmågan att hitta ett eget tilltal och paradoxalt nog de oklarheter den envisas med att lämna efter sig. Det skulle nästan vara en besvikelse om alla sanningar serverades på ett silversfat i slutet. Eller också är det bara jag som inte varit tillräckligt uppmärksam för att kunna pricka av alla detaljer i marginalen och reda ut vad de egentligen betyder.

© Johan Lindahl
2023-07-11

Credit: Michael Desmond/Prime Video. Copyright: Amazon Studios
The New Boss.

Credit: Michael Desmond/Prime Video. Copyright: Amazon Studios
Två undrande underlydande som undrar varför inte fler undrar över allt som finns att undra över.

Originaltitel: The Consultant - Season 1
USA, 2023
Regi: Matt Shakman Daniel Attias Charlotte Brändström m fl
Skapare/show runner: Tony Basgallop
Med: Christoph Waltz, Nat Wolff, Brittany O'Grady, Aimee Carrero, Henry Rhoades, Brian Yoon, Sydney Mae Diaz, Michael Charles Vaccaro, Erin Ruth Walker, Tatiana Zappardino, Sloane Avery

Genre: Drama, Komedi, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon

Relaterat ur russinbloggen
2023-04-23: Cool Christoph Waltz sprider skräck i ”The Consultant”


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |