The Girl Before (2021)

Häftigt hus. Lagom snårig intrig.

3 russin

Ni vet att de finns. De där eleganta, kliniskt inredda husen som på något vis är perfekta. Och så inte. Hur det nu kommer sig att jag började tänka på det, men… Hemmen där många saker är genuint uttänkta men det saknas något. Till exempel böcker. Ganska vanligt i till exempel svenska hem, eller hur? Nu är det väl egentligen inte poängen här, men i epicentrum av miniserien ”The Girl Before” står ett på sitt sätt magnifikt designat mästerverk till bostad. Konstruerat av en arkitekt som inte hyr ut till vem som helst. Regler finns – några ganska speciella sådana. De har att göra med den här spartanska men exklusiva, superuttänkta skapelsen och vad den får och inte får användas till.

Komplikationen: här möter vi två olika kvinnor i två olika tidsplan. Båda bor i byggnaden, men inte samtidigt. Den ena blir varse vad som har hänt den andra, alltså föregående hyresgäst. Men exakt vilket öde drabbade henne egentligen? Och finns det någon anledning till oro för egen del? Arkitekten själv är en fascinerande figur, men tycks aningen hemlighetsfull, försiktigt uttryckt. Kronologisk uppbrutenhet är något vi vant oss vid på senare år och som utnyttjas tillfullo här. De två tidsplanen tvinnas hela tiden kring varandra. Snyggt och lite lagom förvirrande, i vad som ganska snart utvecklas till en psykologisk thriller.

Och en ganska effektiv sådan. Kanske mer slick och smart, en elegant konstruerad, rentav designad skapelse som huset det handlar om, möjligen mer ytligt fängslande ändra på allvar djuplodande. Även om här definitivt presenteras påtagliga trauman i bakgrunden för båda de kvinnliga huvudkaraktärerna (Gugu Mbatha-Raw och Jessica Plummer) Men det pågår ett permanent pusslande och successivt förändrande av förutsättningarna under de fyra avsnitten. Vad har egentligen hänt och vem har gjort vad mot vem? Som vanligt i den här typen av snåriga intriger där så mycket handlar om att försöka gissa sig fram och se om man blivit lurad eller varit sanningen på spåren, kan vi givetvis ifrågasätta om allt hänger ihop både logiskt och emotionellt. Helt utan håligheter är det inte. Hur trovärdigt du uppfattar upplösningen beror ungefär på vilka förväntningar miniserien väckt fram till dess. ”The Girl Before” är väl inte direkt banbrytande intrigmakande, men välfungerande på sina villkor. Och byggnaden i centrum av allt är absolut en betagande kreation i egen rätt. Även om jag själv inte skulle velat bo i den. Åtminstone inte utan att få ställa in bokhyllor och en del annat som arkitekten aldrig skulle ha godkänt.

© Johan Lindahl
2023-06-19

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Spontan graffiti? Nej, det är inte tillåtet under nuvarande trivselregler. Det borde du ha förstått...

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Arkitektoniskt mästerstycke eller vitkalkad grav som bär på en förbannelse? Huset här är inte som alla andra hus.

Originaltitel: The Girl Before
Storbritannien/USA, 2021
Regi: Lisa Brühlmann
Skapare/show runner: J.P. Delaney
Med: Gugu Mbatha-Raw, David Oyelowo, Jessica Plummer, Ben Hardy, Ian Conningham, Amanda Drew, Mark Stanley, Rakhee Thakrar, Ben Addis, Natasha Atherton

Genre: Drama, Romantik, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |