Perry Mason - säsong 2 (2023)

Ännu ett hopplöst fall. I en stad med födslovåndor.

4 russin

Cool. Visst var den? Serien som smög sig fram lite under radarn häromåret som en före-berättelse eller ’Origin Story’ om en (åtminstone i amerikansk TV-historia) legendarisk fiktiv försvarsadvokat. Hur blev han som han blev? Och så framgångsrik i sitt värv? Med Matthew Rhys i rollen som först ganska nerdekad krigsveteran och allmänt vilsen mångsysslare i mellankrigstidens Los Angeles.

Lite mot alla odds och sina egna framtidsvisioner som inte varit alltför ambitiösa, gled han långsamt in i rollen som de utsattas försvarare, en man som tog sig an ett hopplöst fall med i stort sett allting emot sig och sin klient. Och på den vägen är det. Även om han i början av andra säsongen verkar vilja undvika så allvarliga saker som mordfall utan hankar sig fram på andra typer av juridiska uppdrag. Inte fullt så inspirerande men som ändå ger någonting i plånboken. Till dess ännu ett spektakulärt brott begås med en känd societetslirare som offer och några yngre män från de fattigare kvarteren arresteras och i princip döms på förhand av etablissemang och allmänhet. Men är fallet klappat och klart? Inte enligt Perry Mason och hans professionella partner Della Street – när de väl insett att det är just det här de borde satsa på. Ännu ett hopplöst fall…

Andra säsongen bygger vidare på konceptet att presentera en typ av film noir i serieversion och leverera en tidsbild, ett återskapande av en svunnen mera. Med både glamour och blessyrer. Slott och slum. Ridderlighet och rättsröta. Moraliska gråzoner och det där med att balansera på en etikens knivsegg är också teman som fortsätter utforskas här. Perry Mason är i den här inkarnationen en – ja, är han en lysande lagvrängare egentligen? Det ser ut som han fortfarande håller på att hitta sin roll. Vad han ska bli och vad han vill, vad man kan tjäna pengar på och om det är värt att behålla några ideal i den här vildvuxna världen. En framväxande miljonstad, ett Los Angeles som håller på att formas. Lika mycket är det här en studie av platsen i sig för snart ett sekel sedan. Som jag förstår det ska säsongen utspelas år 1933, bara som konsumentupplysning.

Alla har sina hemligheter och somliga är snillrika i konsten att exploatera andras. Stor skillnad på kastell och koja. Klassresor är förbehållna ganska få. Som advokat är Perry Mason knappast rädd att ta risker och tänka okonventionellt, men han begår också monumentala misstag. Hans gatsmarta instinkter leder inte alltid rätt. Ibland är det han som får snilleblixtarna, andra gånger är det samarbetspartern Della (Juliet Rylance) som räddar honom och byrån från sammanbrott. Vad exakt kämpar de för den här gången? Är de på rätt sida eller inte? Sanningen är svårfångad och inte svartvit. Frågan om vem du bör samarbeta med och vilka du egentligen kan lita på är en ständig röd tråd.

Stämningen finns där. Den indragande miljöskildringen. En snårig story som inte tar de mest självklara turerna. När man förväntar sig en payoff, ett klimax eller avgörande ögonblick ser det inte alltid ut som man trodde eller hoppades. Men det kan bli något annat istället. Inte alltid så enkelt att säga vad som är seger eller förlust; allting är ett pågående arbete, ett work in progress. Det mantrat upprepas för övrigt ofta om själva staden, liksom mer eller mindre underförstått om Perry Mason av andra i hans omkrets.

Serien skildrar en annan tid och en plats långt ifrån där jag själv befinner mig för det mesta. Och behandlas också med den distans som tiden tillåter. Både gammaldags dramatik, ett klassiskt sätt att berätta men med perspektiv som kanske inte skulle ha framhävts bara för några årtionden sedan. Det mesta här är väldigt bra på sina villkor. Och sevärt om man gillar just de villkoren.

© Johan Lindahl
2023-06-06

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Spända överläggningar på kontoret. Varken första eller sista gången.

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Fin familj med omfattande affärer i staden. Vad kan vara fel här?

Originaltitel: Perry Mason - säsong 2
USA, 2023
Regi: Fernando Coimbra Jessica Lowrey m fl
Skapare/show runner: Jack Amiel Michael Begler Rolin Jones
Med: Matthew Rhys, Juliet Rylance, Chris Chalk, Justin Kirk, Eric Lange, Shea Whigham, Katherine Waterston, Hope Davis, Paul Raci, Peter Mendoza, Fabrizio Guido, Diarra Kilpatrick, Mark O'Brien

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: Perry Mason (2020)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |