Bad Sisters - säsong 1 (2022)

Storslagen svart komik om konspirerande systrar i småstadsvimlet

4 russin

Man väljer inte sina svågrar. Som någon av systrarna Garvey säger. De är väl fem till antalet, om jag räknar rätt. Rätt många alltså. En av dem är gift med en man som ingen av de andra gillar. Varför? Ja, det levereras flera tydliga förklaringar till längs rutten mot…. Vänta, sade jag är gift? Justera till var, åtminstone i det inledande tidsplanet. Fortsättningsvis forslas publiken konstant fram och tillbaka mellan olika perioder. Vi vet att mannen ifråga kommer att vara död vid en viss tidpunkt. Men exakt vad har lett fram till det tillståndet? Varför verkar några av de ljuva systrarna en liten aning skyldiga? Och varför envisas två halvbröder som ärvt ett litet familjeföretag i försäkringsbranschen med att ställa frågor kring dödsfallet? Tja, när det gäller den sista frågan handlar det konkret om att de helt enkelt inte har råd med att betala ut försäkringspremien för den avlidne. Men de kanske också är någonting på spåret…

Remakes eller nyversioner av serier som förflyttas mellan olika länder, kulturer och språkfamiljer är inte alltid en lysande idé. ”Bad Sisters” bygger på en belgisk förlaga som transporterats över till gröna ön (Irland alltså, inte Grönland). Mycket mer vet jag inte om originalet, men det här känns ändå – just det – irländskt. På ett sätt som åtminstone i trailern framstår lagom brutalkomiskt. i uppskruvat tempo med betoning på just komedi. När man väl stiftar bekantskap med själva serien är rytmen lite mer behärskad och tonen aningen mörkare än jag förväntade mig. Det är fortfarande en dramedi, med regelbundna roligheter av det svartsyntare slaget och framkallar i första hand inte gapskratt - utom när det gör just det. Tonläget i sig är dock något som etableras ganska fort. De hittar nivån. Snarare handlar det om att rätta in sig själv på rätt våglängd.

John Paul Williams, mannen som kommer att möta sitt öde tidigare än han troligen tänkt sig är i de scener som försiggår före frånfället full av alla möjliga egenskaper som skapar förståelse för att en familjesammansvärjning emot honom skulle kunna börja ta form. Slug och dryg, självcentrerad, inbilsk och inskränkt, manipulativ och allmänt kontrollsjuk. Allt som han kan tyckas göra för någon annan med en genuin välvilja i grunden, kommer troligen visa sig vara något som ligger i hans eget intresse. Svägerskorna har definitivt sina egna brister (som de flesta) vilka John Paul har en förmåga att upptäcka och vända mot dem. Men han inser inte riktigt vad han leker med.

Ständig ström av svartsynt humor, regelbundet roande och någonstans begripligt när systerskaran förlorar sig alltmer i sina planer på att göra sig av med sin ränksmidande och tillsynes oförbätterlige svåger. Det borde givetvis finnas något annat sätt att konfrontera honom och, som sagt, systrarna Garvey har sina egna självförvållade problem att lösa i livet. I det tidigare tidsplanet kokar de ihop alltmer avancerade planer på hur de ska befria sig och sin syster Grace från plågoanden. Visserligen är hon den som minst av allt vill erkänna bilden av misären maken sprider omkring sig, men ändå någonstans medveten om sin bristande grad av tillfredsställelse med livet.

Vi vet alltså att John Paul till slut kommer att trilla av pinnen. Men inte hur. Samtliga systrar beter sig misstänkt när de får återkommande påhälsningar av de två försäkringsbröderna. Den ene av dem är rent plågsamt frågvis - även om det efterhand blir mer uppenbart varför. Halvbrorsan är inte riktigt lika idog och angelägen att gå till botten med försäkringsärendet, men inser att han ändå kanske måste vara till hjälp. Saken blir inte lättare av att ömsesidigt tycke uppstått mellan honom och yngsta systern Garvey. Men är det en för- eller nackdel?

Fram till svaret på dödsgåtan får vi försöka fylla i luckorna, förutsäga och fundera på exakt hur skruvad upplösningen blir. Men vägen dit är engagerande i sig med sina växlingar mellan kaotisk situationskomik och spänningsalstrande komplotter. Förtexter med en suggestivt sugande sång ovanpå en delikat arrangerad visuell vinjett. Överhuvudtaget en ljudläggning och musikval som tillför något, gärna lagom dunkelt och dystert utan att vara helt nedslående. Serien rör sig mest i småstadsmiljö och rurala trakter med återkommande överblickar över skogar, berg och dalar och bilar som tar sig fram längs de slingriga vägar däremellan. Snart hemtamt och inbjudande, men samtidigt olycksbådande.

Förresten; skurken i sammanhanget, John Paul som alltför många människor vill se avliden, refereras ibland till som svensk och porträtteras av Claes Bang från ”The Northman” och Ruben Östlunds ”The Square”. Några svenska fraser här och där blir det mellan honom och modern som i sin tur spelas av svenska Nina Norén. Annars är ensemblen företrädesvis irländsk (av naturliga skäl) och befolkas av ansikten du i flera fall kan ha sett förut, men kanske inte kommer ihåg var. Vad de kollektivt åstadkommer är ett spänstigt stycke samtidsödesdrama med satirisk spets där ingen faller ur ramen och nästan vad som helst kan hända.

© Johan Lindahl
2023-02-17

Foto: Apple TV+. Copyright © 2022 Apple Inc. All rights reserved.
Systrarna samlade.

Foto: Apple TV+. Copyright © 2022 Apple Inc. All rights reserved.
Svågern/maken/fienden.

Originaltitel: Bad Sisters - Season 1
USA/Belgien/Storbritannien/Irland, 2022
Skapare/show runner: Brett Baer Dave Finkel Sharon Horgan
Med: Sharon Horgan, Eve Hewson, Sarah Greene, Anne-Marie Duff, Eva Birthistle, Claes Bang, Brian Gleeson, Daryl McCormack, Saise Quinn, Michael Smiley, Assaad Bouab, Nina Norén

Genre: Drama, Komedi, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Apple TV+


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |