The Lost City (2022)

Inte så märkvärdigt men välkommet matinéäventyr

3 russin

”Jakten på den försvunna skatten” genom ”Den vilda jakten på stenen” - med Sandra Bullock. Se där, då var den recensionen klar. Den här typen av gammalmodiga äventyr kan vara barnsligt förtjusande utan att vara så märkvärdiga. Och det här är ganska förtjusande utan att vara särskilt märkvärdigt. Här finns grönskande djungler och vulkaniska marker, förrädiska vatten och ännu mer förrädiska excentriska miljardärer. Närmare bestämt av den typen som kidnappar dig för att hitta någonting som ingen annan hittat. Utan att ta hänsyn till något annat än sina egna intressen. Som en riktig skurk ska.

Den kidnappade är bästsäljande författarinnan Loretta Sage (Sandra Bullock), populär men socialt obekväm och inte så akademiskt ansedd för sina romantiska romaner med viss historisk research bakom. Efter en inledning i de flashiga salongerna där allehanda missöden av mindre livshotande art inträffar, bär det iväg till det riktiga äventyret. Det trummar på, med en ständig strid ström av vitsande och gnabbande mitt i alla näradödenupplevelser. ”The Final Countdown” med Europe utgör ett musikaliskt motif. Men vän av ordning undrar givetvis; vem står för avspänningskomiken? Svar: alla och envar!

Den intellektuella men i grunden inte så äventyrslystna författarinnan trilskas med sin coverboy, den bildsköne omslagsgossen som alltmer kommit att förknippa sig själv med rollen som ställföreträdande hjältefigur, det officiella ansiktet för den framgångsrika bokserien som en företrädesvis kvinnlig läsarskara flockas till. Den illvillige kidnappande rikemansgossen Fairfax (Daniel Radcliffe) är slagfärdig på skurkars vis. Brad Pitt i en mindre roll står för det coola och effektiva, något som de flesta andra i filmen är mindre skickliga på. Men hans roll är egentligen starkt begränsad och hade den varit större skulle alla problem löst sig ganska fort. Då hade det inte blivit någon film värd namnet.

Natur- och miljöbyggena är naturligtvis majestätiska, åtminstone i omgångar, men ser ibland alltför artificiellt anlagda ut av oklar anledning. Visserligen poängteras i extramaterialet att allting spelats in under så verkliga omständigheter som möjligt. Men de mest spektakulära scenerierna kanske ändå har putsats digitalt i viss grad, vad vet jag? Ändå, det här är i stora drag en självmedveten, självrefererande, ibland nästan tvångsmässigt skämtlysten variant av matinéäventyr som har gjorts bättre, men ändå är välkommet när det visar sig på den här sidan millennieskiftet.

© Johan Lindahl
2022-12-28


DVD / Blu-ray

Ett antal kortare vinjetter med material från inspelningen följer med utgåvan. Alla säger snälla saker om varandra, som väntat. Inspelningen tog delvis plats i Dominikanska Republiken, delvis beronde på problem relaterade till covidpandemin. Och krävde kanske lite mer av staben än den först planerade produktionen på Kanarieöarna skulle ha gjort. Vissa väderproblem, irriterande flygfän, utmaningar i att filma ute på vatten och sådant gillar de att berätta om. Farliga stunts! Komiska klädval! Liksom att allt var så verkligt och naturtroget och alla miljöer så äkta som möjligt. OK då.
Foto: UIP

Originaltitel: The Lost City
USA, 2022
Regi: Aaron Nee Adam Nee
Med: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine Joy Randolph, Brad Pitt, Oscar Nuñez, Héctor Aníbal, Patti Harrison, Bowen Yang, Stephen Lang

Genre: Action, Äventyr, Komedi
Svensk biopremiär: 2022-04-20
Hemmabio: 2022-07-25
Teman: Livet i djungeln


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

     

Dela |