West Side Story (2021)

Eviga teman i uppdaterad musikalklassiker

3 russin

Kortrecension

Uppdatering av halvsekelgammal musikalfilm, i sin tur starkt inspirerad av Shakespeares ”Romeo och Julia”. Anakronistisk i nuvarande skepnad och blir en lätt karikerad pastisch på allvarlig botten. Tjusigt och livligt koreograferade nummer där karismatiska stjärnskott kanske fått sitt definitiva genombrott medan andra medverkande är aningen tveksamma rollval för just de roller de valts till.

Ursprungligen ett verk av radarparet Leonard Bernstein och Stephen Sondheim. Längden ligger över två och en halv timme - och den längden känns ibland. Flera av de klassiska sång- och dansnumren kan kännas igen oavsett om man sett musikalen i någon form tidigare eller inte. Utöver dessa framstår flera sångsekvenser som transportsträckor, men måste kanske med för att binda ihop handlingen.

Temat är klasskillnader, gentrifiering och etniska motsättningar i ett rivningsområde där det gamla ska ersättas av något nytt och fräschare, på bekostnad av andra som vuxit upp där. Universellt och knappast inaktuellt även om formspråket, språket överhuvudtaget och det allmänna tilltalet skvallrar om sin tillkomst en tid tillbaka. I grunden en tragisk historia om vad uppblossande rivalitet liksom romanser över rasbarriärer och andra uppbyggda avgrunder kan leda till. Illustration av ett evigt ont kretslopp eller är syftet mer hoppingivande än så? Döm själv.© Johan Lindahl
2023-01-21


DVD / Blu-ray

Utgåvan på Blu-Ray innehåller inte oväntat en dos extramaterial. Kortare sjok med intervjuer med regissör Spielberg och glimtar från inspelningen, samt historik kring storyn och dess musikalhistoria.
Foto: Disney/20th Century Studios

Originaltitel: West Side Story
USA, 2021
Regi: Steven Spielberg
Med: Rachel Zegler, Ansel Elgort, Ariana DeBose, David Alvarez, Rita Moreno, Brian d'Arcy James, Corey Stoll, Mike Faist, Josh Andrés Rivera, Iris Menas

Genre: Drama, Musikfilm, Romantik
Svensk biopremiär: 2021-12-10
Hemmabio: 2022-03-07     

Dela |