The Gray Man (2022)

Färgsprakande, fartfyllt och lagom fånigt

3 russin

Hur orkar de? Jag och min fru undrar. Själva har vi klippt gräsmattan tidigare på kvällen och det var tillräckligt ansträngande. De här pojkarna (och även damerna i viss utsträckning) vet hur man fightas. Och fightas mer och ännu mer. Det är liksom bara deras jobb, men tveklöst är de professionella. Überprofessionella. De tar sig levande ur spända situationer bortom all sannolikhet. Regissörsduon är väl framför allt kända för sina bidrag till Marvels universum och styr den här skutan ungefär som om det också vore del av ett superhjältekoncept. Men, jag erkänner. Det är ganska underhållande.

”The Gray Man” tillför troligen ingenting till någon kanon överhuvudtaget. Storyn är enkel, för att inte säga direkt primitiv. Men det skjuts och sprängs, jagas med bilar och andra fordon, fäktas på flygplan, i luften, inom imponerande byggnader och utanför. Ja, filmen har väl allt. Och saknar en del annat. Om den inbyggda motsägelsen tillåts.

Yrkesmördare. I det här fallet rekryterade från fängelset av en distingerad äldre herre från amerikanska säkerhetsmyndigheten med tre bokstäver. Den som vi oftast hör talas om. Nu verkar just det speciella programmet på väg att fasas ut av en nyare chef som har sin egen agenda och de icke önskvärda elementen är akut utrotningshotade. Tja, det är väl egentligen bara en kvar av dem och han är bara känd som ett ett kodnamn. Sierra 6.

Han är till besvär på grund av sin blotta existens och efter honom skickas en frilansande sociopat som en gång ansetts för instabil för att passa in i själva CIA. Och så jagar de varandra på liv och död världen runt. Det går överstyr flera gånger, men efter en viss punkt tidigt i filmen är det i princip non stop-action. Ryan Gosling gör rollen som den jagade överlevnads- och elimineringsexperten någonstans mitt emellan en Keanu Reeves, typ extremt sammanbiten John Wick, och vad en ständigt skämtlysten Ryan Reynolds kunde ha gjort i samma roll. Han ler inte ofta, men visar ändå viss förståelse för att man ibland behöver se med sardonisk distans på sakernas tillstånd. Där det mest tenderar att totalt spåra är några sekvenser i Centraleuropa som rent actionmässigt är infernaliskt intensiva, men den kompletta hänsynslösheten från den frilansande firmans representanter på plats borde logiskt sett ha försatt Europa i ett rent krigstillstånd.

Vad filmen säger om den här centrala underrättelseverksamheten är kluvet. Generellt upprepas gång efter annan att man har regler att hålla sig till. Samtidigt finns uppenbart ruttna äpplen i organisationen och några som uppnått chefspositioner har utvecklat en synnerligen selektiv uppfattning om innebörden i delikata begrepp som rätt och fel. Ana De Armas gör mellanhandsrollen som den tvivlande fältagenten, som inte vet vilken sida i den interna konflikten på byrån hon egentligen kan lita på, men inser att hon till slut måste välja en av dem. Och får därmed anledning att visa prov på sin egen överlevnadsförmåga.

Den grå mannen. Ja, protagonisten är tänkt att smälta in överallt och göra sitt jobb diskret. I det har han förmodligen varit framgångsrik under ett antal år innan det här äventyret tar vid. Filmens eget narrativ är ganska grådaskigt i form av överraskningselement och oväntade vändningar. Det är inte ofta man blir genuint förvånad. Men resultatet rör sig om inte annat. Kanske inte mycket av bestående konstnärligt värde men tillräckligt för att hålla uppmärksamheten vid liv i två timmar på det akuta planet.

© Johan Lindahl
2022-08-26

Credit: Paul Abell/Netflix © 2022
Gray man in a red suit.

Credit: Paul Abell/Netflix © 2022
Utvecklingssamtal med närmaste chefen på firman. Alltid lika avspänt och uppmuntrande.

Originaltitel: The Gray Man
USA/Tjeckien, 2022
Regi: Anthony Russo Joe Russo
Med: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton, Jessica Henwick, Dhanush, Alfre Woodard, Regé-Jean Page, Wagner Moura, Julia Butters, Shea Whigham

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2022-07-22
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |