Resan till jordens medelpunkt (1959)

Uppfriskande underhållning i den gamla skolan

3 russin

Fart och fläkt och färg. Storslagna scenerier och specialeffekter som åtminstone för sin tid måste ha varit imponerande, men kanske får många att dra på munnen i dag. En varierande skola av rolltolkningar där inte minst den distingerade James Mason som tjurskallig professor/äventyrare matchas mot den då unge Pat Boone som gladlynt optimistisk adept. Och inte minst en karismatisk norskättad aktris man kanske inte hör lika mycket om i dag (låter Arlene Dahl bekant?), men gör sitt bästa för att trilskas med professorn och utmana honom i envishet. I en utdragen drabbning som bara kan sluta med – ja, ni anar…

Den gamla skolans äventyr. Byggt på en av dessa härligt nördiga science fiction-romaner som en viss Jules Verne publicerade något sekel tillbaka i tiden. Hur många av dem har jag läst? Några av dem bör ha betats av kring högstadietiden. Och det här var väl ändå en av dessa. Verket har även inspirerat musiker som Rick Wakeman till ett par tematiska album. Jag vet inte om det längre går att riktigt återskapa den här entusiasmen och klassiska stilkänslan från en period när den här äventyrsgenren möjligen var dåtidens motsvarighet till dagens översvallande Marvel-universum.

Fart, sade jag det? Då bör du kanske ändå veta om att det tar cirka tre kvart innan de oförvägna upptäckarna verkligen ger sig ut på det som är huvudnumret. Alltså att från ett grottsystem på Island med hjälp av geologiska fynd och gamla skrifter hitta vägen in till jordens inre, den innersta kärnan. Något som i verkligheten torde vara en mindre hälsosam idé. Professorn och hans protegé ger sig med kort varsel iväg från Skottland där det lokala universitetet starkt avråder från företaget. Men här misstänker man att en svensk professor utnyttjat informationen som skickats och själv gett sig på samma sak utan vederbörlig kollegialitet. Nu finns fler hotbilder och som det slumpar sig kommer den svenske professorns viljestarka änka att insistera på att följa med ner i jordens djup. Dock inte utan professor Lindenbrooks (alltså James Mason) fåfänga inledande protester.

Väl nere väntar svindlande upplevelser, vindlande labyrintiska gånger, rasande stenar, ett antal verbala drabbningar inom gruppen som även inkluderar en blond islänning behjälplig på ett praktiskt plan men som inte språkar engelska. Vidare en skock dinosaurier och andra intressanta kreatur, liksom diverse annat som man kanske får upptäcka själv. Men jo, det finns ett hav där nere också. Eller en stor sjö. Tyvärr också en mystisk motståndare som gör sitt bästa för att sabotera expeditionens syfte. Inte samma actiontempo som i sentida motsvarigheter, men det bärs framåt av den ändå rätt klockrena kinematografin, sättet att skapa klarhet i bilden på tidstypiskt sätt. Mer och mer drivs filmen framåt även av det spända, men efterhand mer uppsluppna samspelet mellan professorn och änkan som följde med.

Pat Boone förresten, var även känd som sångare och får riva av en låt tidigt i filmen. Han överger tillfälligtvis sin egen trolovade, eller åtminstone en ung dam som han kanske ser en framtid med men inte riktigt kan komma till skott med att officiellt lova sig till. Om jag läst rätt, spelas hon i sin tur av ung Diane Baker som senare haft ett antal roller, exempelvis som senator och mamma till bortrövat offer i ”När lammen tystnar”. Det mesta här tilldrar sig ändå nere i underjorden. När de hinner tvätta kläder, om de gör det, eller vissa andra vardagliga praktiska bestyr läggs ingen märkvärd tid på att förklara. Allt är lite allmänt osannolikt och utan pretentioner på absolut vetenskaplighet. Tror jag i alla fall. Men ändå uppfriskande och underhållande i en anda som alltså är svår att återskapa på exakt samma sätt under senare tid.

© Johan Lindahl
2023-05-25Originaltitel: Journey to the Center of the Earth
USA, 1959
Regi: Henry Levin
Med: James Mason, Pat Boone, Arlene Dahl, Diane Baker, Thayer David, Peter Ronson, Robert Adler, Alan Napier, Gertrude the Duck

Genre: Äventyr, Fantasy
Svensk biopremiär: 1960-01-14
Teman: Djur som bråkar


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |