Our Flag Means Death (2022)

Tramsigt, underhållande och ofta roligt

3 russin

(Jag vet ärligt talat inte vem officiella serieskaparen David Jenkins är så jag tar mig friheten att fokusera på exekutive producenten för att sätta det här märkliga spektaklet i ett sammanhang, och så här blir det då:)

Denna piratkomediserie för HBO är, kort uttryckt, precis vad man kunde vänta sig när Taika Waititi är inblandad. En grundtanke om att även de mest brutala sällar i de mest extrema situationer har ett känsloliv och väldigt relaterbara bekymmer – vilket inte utesluter blodspillan och grymheter som de flesta av oss inte räknar bland vardagsbestyren. Som hans vampyrer i ”What we do in the Shadows” eller en vilsen Hulk i ”Thor: Ragnarok”. Anakronistiska skämt och repliker för tankarna till Dreamworks animerade filmer medan temat i stort inte är väsensskilt från ”Black Sails”. För att nämna en viktig skillnad utöver kontrasten mellan drama och komedi: i den sistnämnda serien blev förbjuden kärlek en sent avslöjad dramatisk ingrediens, här dyker ämnet upp tidigt och mer eller mindre oproblematiserat, för att gradvis bli ett allt större inslag.

Stede Bonnet har vuxit upp som privilegierad adelsman i 1700-talets Västindien, av fadern föraktad för sin ”vekhet”. Han gifter sig med den han beordras att gifta sig med men är olycklig. Han vill ut på böljan blå, kanske som pirat. Trots det faktum att han verkligen inte gillar våld. Han säljer allt, låter bygga ett skepp (komplett med bibliotek) och samlar en besättning av äkta, men kanske inte extremt blodtörstiga, pirater. Tidigt i serien är de beredda att göra myteri, trots den fasta lönen och andra moderna inslag i tjänsten, tills kaptenen inser att de måste bete sig lite mer i linje med sitt yrkesval. Gradvis blir han mer hemtam i den burdusa värld han nu kallar sin. Och tids nog korsar hans vägar den allra mest beryktade sjörövarens …

Taika Waititi har regisserat första avsnittet och har även en viktig roll: självaste Svartskägg/Edward Teach (som i nämnda ”Black Sails” spelades något annorlunda av Ray Stevenson). En osannolik men inte okomplicerad vänskap uppstår och sätter tonen för mycket av fortsättningen. Kan en blodtörstig, riktig pirat och en kultiverad ömfoting bli vänner på riktigt? Kanske rentav mer …?

När man (i mitt fall efter att ha sett hela säsong ett) inser att väldigt mycket i historien faktiskt är baserat på verkliga händelser uppstår en ganska märklig känsla. Det här är ju jätteintressant stoff i sin egen rätt! Var det verkligen självklart att det skulle hanteras med en så här stor nypa tramsighet …?

Det är ändå lätt att rekommendera ”Our flag means death” utan att nödvändigtvis höja den till skyarna. Det är inte det roligaste jag sett men det är lätt att titta vidare. De korta avsnitten passar tonen väl och det märkliga uppstår att man faktiskt får lite skön känsla av havsäventyr, hur fånigt det än är, och delar Stedes triumfer med omisskännlig belåtenhet. Som när han använder passiv aggressivitet mot ett anhang av horribla adelspersoner. Och det är inte alltid fånigt. Ibland är det lågmält och ganska rart.

Rhys Darby (bland annat känd som välmenande men pondusbefriad manager för ”Flight of the Conchords”) är klockren i huvudrollen medan bifigurerna befolkas av bland andra Ewen ”Spud” Bremner och Joel Fry, igenkännlig från både komedier och ”Game of Thrones”. Apropå den sistnämnda serien, som skeppets bjässe ser vi Kristian ”Hodor” Nairn.

En biroll av Will ”Gob” Arnett och alltmer starka känslor leder fram till en säsongsfinal med både gapskratt och drama. En ny säsong är redan inbokad. Kommer jag titta vidare? Med största sannolikhet.”På nersidan” (ad hoc-anglicism avsiktlig) får man tyvärr åter tillfälle att konstatera att det lönar sig att betala lite mer för undertextningen. Ren maskinöversättning med lite sporadisk småputsning, vilket verkar vara fallet i flera av avsnitten, är ett effektivt sätt att få en relativt påkostad produktion att kännas billig och kan förvandla många potentiella garv till förbryllade miner.

”Hakan upp” …?

När ska de lära sig…?

© Anders Lindahl
2022-07-18

© HBO

Originaltitel: Our Flag Means Death
USA, 2022
Skapare/show runner: David Jenkins Taika Waititi
Med: Rhys Darby, Ewen Bremner, Joel Fry, Samson Kayo, Con O'Neill, Nathan Foad, Vico Ortiz, Kristian Nairn, Matthew Maher, Guz Khan, David Fane, Rory Kinnear, Taika Waititi

Genre: Äventyr, Komedi, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat ur russinbloggen
2022-07-17: Fasaväckande fanor i böljan blå - komediversionen


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |