The Northman (2022)

Hetlevrad hämndhistoria med starkt stämningsbygge

4 russin

Du kom för en avancerad, snårig intrig med ett otal oväntade vändningar och komplexa personskildringar i en film med uppenbart syfte att lyfta livsandarna, leverera lustfyllda meningsutbyten och lämna en konkret plan för hur man gör världen bättre efter sig. I så fall, gå hem. Eller stäng av. Beroende på vilket format det handlar om. Det här är i princip 75 procent atmosfär och stämningsbygge, i en påstridigt ensidig historia om barndomstrauma, revanschlystnad och målmedvetenhet i en rutten värld.

Och som sådan är det riktigt bra. Rodd i land av en regissör främst känd för det atmosfäriska och visuellt uttrycksfulla, är det en film som väljer sin väg och spelar på sina styrkor. Stämningen du möter från starten är ungefär densamma som den lämnar dig med. Om du händelsevis tycker att ”Vikings” är en serie med alltför mytologiska drag och lätt övernaturliga ingredienser som en integrerad del av helheten, så är det här förmodligen ett steg till i den riktningen. ”The Northman” har medvetet anslutit sig till en världsbild där människan och djurriket ibland kommunicerar konkret med varandra, där någon form av andemakter eller gudomar direkt påverkar människornas liv och beslut - oavsett om det bara är deras egen upplevelse eller något som faktiskt händer fysiskt. Kanske är det inte avgörande för oss som betraktare att bestämma oss för vad som är vad. Upplevelse; det är nyckelordet. Sjunk in och följ med i flödet. Ett bitvis brutalt flöde. Storyn i sig är alltså i grunden enkel, med vissa mindre överraskningar som ändå på något sätt känns obligatoriska. En man gör upp en plan, men allt kan inte gå helt enligt den planen om det skulle bli en berättelse överhuvudtaget.

Allt utspelas alltså under vikingatiden. Var exakt det eventuellt passar in i den dokumenterade historien är heller inte särskilt viktigt i sammanhanget. Det mesta som skrivits ner kring perioden är trots allt flyktigt och formbart för efterkommande släkten. Vi startar i Norden. En pojke av nobel börd blir föräldralös efter att en nära släkting mördat pojkens far och själv tagit över makten i ett av dåtidens alla konkurrerande kungariken. Senare finner grabben sig som vuxen man på resa i österled, som medlem i ett gäng hyfsat hänsynslösa huliganer när han får nys om chansen att ge igen för tidigare oförrätter. Färden går mot Island för att uppnå det målet.

Att orda mer om handlingen är nästan kontraproduktivt. Som sagt, det här handlar om att dras in i en annan värld. En värld som kan skildras på olika sätt och här framstår som fixerad vid myter och mysterier, offervilja, liksom klanens heder och intressen. Kanske, vid närmare eftertanke, inte helt olikt hur världen ofta ändå fungerar i stort fortfarande.

I centrum står Alexander Skarsgård som den hämndlystne kungasonen Amleth och Anya ”Queen’s Gambit” Taylor-Joy som Olga, erövrad som slavinna nere på kontinenten och utvecklar ett band till huvudpersonen. De går in i sina roller på filmens villkor, en skröna fylld av allvarstyngda miner och beslutsamhet, ödestro men mycket begränsat utrymme för leenden och lekfullhet.

”The Northman” är inte fulländad i alla avseenden och är självmant avgränsad, på ett sätt lika målmedveten som Skarsgårds råbarkade men åtminstone i egna ögon rättskaffens rollfigur. Konsekvent koncentrerad på att kasta publiken in i en fängslande, om än ofta förbryllande och egentligen inte så välkomnande värld. Spänn fast säkerhetsbältet och och stäng av i sammanhanget ofruktbara impulser som tanken att människor kanske skulle kunna lära sig något av sina misstag och förlåta varandra eller söka kompromisser. Sådana filmer finns, och man skulle säkert kunna göra en sådan i den här miljön också, men det är inte den här filmen.

© Johan Lindahl
2022-07-07

Copyright: 2022 Universal Pictures.

Originaltitel: The Northman
USA/Kina, 2022
Regi: Robert Eggers
Med: Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Gustav Lindh, Elliott Rose, Willem Dafoe, Eldar Skar, Björk

Genre: Action, Äventyr, Drama
Svensk biopremiär: 2022-04-13
Hemmabio: 2022-08-29     

Dela |