Sagan om drakens återkomst - säsong 1 (2021)

Mer intresseväckande efter ojämn startsträcka

3 russin

Ännu ett medeltidsliknande landskap med lapptäcken av små samhällen och skogar, vida vidder och diverse riken i konflikt med varandra. Samt ett sällskap av kraftfulla kvinnokaraktärer med speciella gåvor som utövar ett märkbart inflytande men inte automatiskt är populära hos alla andra med inflytande. Sökandet efter ungdomar som också kan tänkas hysa eftertraktade speciella gåvor. Det är de inledande premisserna som naglas fast. Nämnde jag något om monster, vilda och våldsamma varelser i ”Sagan om ringen”-klass och generell brist på subtilitet i förhållande till övernaturliga inslag?

Mina dubier kommer tämligen omgående. Ogenerad Fantasy med stort F, jämförbar med ”The Witcher”, men samtidigt aningen tunna eller inledningsvis mindre tilldragande personligheter och en allmän högdragenhet som inte akut drar in mig i sitt nät. Nu tillhör jag inte de eventuellt miljontals läsare som redan är inne i den här världen, skapad av Robert Jordan. Och jag vet att fler haft invändningar mot startsträckan för att sedan bli mer fängslade. Visst ser det påkostat ut. Och när Rosamund Pike susar in i handlingen någon gång kring mitten av första avsnittet, följt av en monsterarmada som går bärsärkagång i en by, står det klart att det inte kommer att bli en helt händelselös historia.

Överdos av klimaktiska moment och näradödenupplevelser redan under de första två timmarna? Engagemang kan byggas på olika sätt och här satsas utan omsvep hårt på specialeffekter och regelbundna smällkarameller. Men någonstans får det en paradoxalt avkopplande effekt. Storslaget för att inte säga storvulet, högtidligt med försiktiga stänk av skämtsamhet och insatserna är höga. Serien tar sig tid att introducera nya bekantskaper bit för bit och vissa av dem väcker visst intresse, samtidigt som vi tillåts lära känna de - möjligen - särskilt utvalda ungdomarna bättre efterhand.

Dessutom dyker välbekanta och ganska välkomna ansikten upp längs vägen. Som kriminalgeniet ’Professorn’ i ”La casa de papel” (Álvaro Morte), nu som potentiellt bindgalen men påtagligt skrämmande figur med oanade krafter. Eller Maria Doyle Kennedy som kunnat ses i allt från ”The Tudors” till ”Orphan Black”, här i ledningen för ett resandefolk som avsvurit sig alla former av våld, men gillar att dansa när de inte vandrar och vandrar. Fares Fares har också en åtminstone för tillfället begränsad men betydelsefull roll i ett senare skede.

Helheten är ofta visuellt anslående men konstant berättarmässigt ojämn. Storyn förlitar sig till stor del på unga skådespelare som behöver tid att växa in i sina roller. Men om man väl accepterar att hälften av allt som händer beror på magi som kan sätta enorma krafter i rörelse, och att de flesta bärande rollfigurerna kräver några timmar på sig för att utveckla distinkta personligheter, då kan det bli mer berörande än jag från början anade. Någonstans saknas ändå en viss naturlig pondus och auktoritet. Helheten utövar inte samma gravitation som säg, ”Game of Thrones”. Engagemanget väcks och falnar och blossar upp igen i omgångar. Men det slocknar ändå aldrig helt för min del.

Många koder ska knäckas för betraktaren. Alla dessa patenterade begrepp, all inre logik, interna nyckelord, namn som har symboliska innebörder och ofta slungas ut för att vi ska inse just hur viktiga de är. Utan att veta så mycket mer än det. Det här är ett koncept som inte bjuder in med hela armen utan snarare några centimeter i taget. Och fortfarande känns det, inte helt oväntat, som ett epos i uppbyggnadsfasen. Men efter åtta avsnitt har ”Sagan om drakens återkomst” trots allt byggt upp någonting som ändå kan vara värt att fortsätta följa när en fortsättning väl följer.

© Johan Lindahl
2022-03-19

Credit: Jan Thijs Copyright: © 2021 Amazon Content Services LLC and Sony Pictures Television Inc.
Miss Moiraine - målmedveten mystiker.

Credit: Jan Thijs Copyright: © 2021 Amazon Content Services LLC and Sony Pictures Television Inc.
Egwene och Rand - unga och oskuldsfulla, åtminstone när serien startar...

Originaltitel: The Wheel of Time - Season 1
USA, 2021
Regi: Uta Briesewitz Wayne Yip m fl
Skapare/show runner: Rafe Judkins
Med: Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine Madden, Zoë Robins, Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Barney Harris, Kate Fleetwood, Priyanka Bose, Álvaro Morte, Hammed Animashaun, Taylor Napier

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |