Brand New Cherry Flavor (2021)

Gör upp sina egna regler på gott och ont

3 russin

- No more throwing up kittens!

Den vill vara något. Något… annat. Aningen vid sidan av den vanligaste allfarvägen. Ambitionerna är sådant som alltför lätt kan jämföras med David Lynch. Och det har väl redan gjorts. Finns bättre referenser? I vilket fall, den här serien antar snabbt en surrealistisk identitet på gränsen mellan dröm och verklighet. Kanske främst mardröm - och en verklighet som handlar om att drömma stort, men för många slutar i besvikelse. Filmbranschen är tydligen sådan, åtminstone om vi ska tro på hur den skildras i en uppsjö filmer. Och serier. Man kan undra varför någon fortfarande vill försöka slå sig in där, med tanke på spelreglerna, såsom de tenderar att förklaras i fiktionaliserad form…

Ung aspirerande filmskaperska med mycket mörker inom sig och troligen trauma i bakgrunden, men ungefär lika mycket målmedvetenhet och vilja att arbeta hårt för att uppnå sina mål, susar in i filmstaden anno 1990-kallt. Hon får dock lära sig den hårda vägen att man måste spela spelet rätt. Gör du inte det från början, kanske du frestas träda in på en skummare stig än planerat. Åtminstone om du råkar komma i kontakt med en extremt egensinnig kvinna som tycks kapabel att uppfylla önskningar utöver det vanliga. Uppfyllelser som definitivt inte kommer gratis.

Efter uppvärmningen kliver vi rakt in i andevärlden och en del andra dimensioner. Parallellt kvar med ena benet i verkligheten och en ung kvinnas begär efter hämnd. Vart det nu må leda henne. Den vanliga verkligheten börjar lösas upp en aning i konturerna. Men har man väl fattat vissa beslut finns ingen återvändo. Hur hälsosamt kan det här vara egentligen? Ibland ligger något lättvindigt tacksamt i att kalla en film eller en serie för en tripp. Och det vore frestande att ta till det substantivet här på ett relativt tidigt stadium. Frågan är vilken sorts tripp.

Väldigt mycket handlar om Rosa Salazar i huvudrollen som lovande filmskaparen Lisa Nova. Hon har en förmåga att uttrycka många motstridiga saker utan att använda ord när så krävs. Rikliga doser svårmod, misstrogenhet, misstänksamhet, ilska och inte minst besvikelse. Lisa har bildligt och bokstavligt, med eller mot sin vilja, genom diverse beslut hamnat i en typ av djungel. Frågan är om hon kan ta sig ur den. Liksom om serien i sig själv kommer att snurra för många varv runt sin egen axel eller komma ut på andra sidan med något, om inte upplysande eller upplyftande, så i alla fall stimulerande på sina villkor.

”Brand New Cherry Flavor” fortsätter vara oförutsägbar, i princip omöjlig att förutspå i varje steg. Varje avsnitt verkar ha sin egen lilla ministory som på något vis passar in i helheten. Den helhet som ser ut att kunna leda vart som helst, vilket är spännande men också frustrerande. Serieskaparna tycks göra upp sina egna regler. Oklart är om slutresultatet har något viktigt att säga på djupet eller framför allt är en lek med förväntningar och berättargenrer, en kommentar till hur filmbranschen fungerar med en ny halvt övernaturlig vinkel. Identitet och särart? Jo, det finns i kubik. Ett klart syfte? Det är frågan. Behövs det?

På ytan är det bitvis en orgie i att servera ett smörgåsbord av lagom otrevliga, emellanåt skrämmande och andra stunder mest osmakfulla experiment. Förmodligen tjänar detta på att ses lika mycket som en absurd observationskomedi som den skräck det kanske mest liknar vid första anblicken. Alla har sina hemligheter. Efterhand är det uppenbart att även Lisa Nova kan ha en del att dölja och, även i de sällskap hon vistas, inte nödvändigtvis är den mest oskyldiga varelsen alla kategorier.

Helheten är om inte annat en häftigt skruvad historia som lever högt på sina tre centrala gestalter: Catherine Keener som den mystiska Boro, Eric Lange som den narcissistiske filmproducenten Lou Burke, samt redan nämnda Rosa Salazar, med den där intensivt sökande blicken och ett motsägelsefullt minspel som aldrig garanterat avslöjar vad som egentligen rör sig i huvudet på en protagonist som inte liknar de flesta andra protagonister.

© Johan Lindahl
2021-12-30

Credit: SERGEI BACHLAKOV/NETFLIX © 2021

Credit: SERGEI BACHLAKOV/NETFLIX © 2021

Originaltitel: Brand New Cherry Flavor
Kanada/USA, 2021
Skapare/show runner: Nick Antosca Lenore Zion
Med: Rosa Salazar, Catherine Keener, Eric Lange, Jeff Ward, Manny Jacinto, Daniel Doheny, Mark Acheson, Hannah Levien, Siena Werber

Genre: Drama, Mystery, Skräck, TV-serie
Teman: Meta Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Meta

Originalproduktion från Netflix

     

Dela |