I död och lust (2021)

Skandinavisk skröna där skratten fastnar i strupen

2 russin

Ut på landet det bär, för ett svensk-norskt par som båda verkar inom showbusiness, mer eller mindre framgångsrikt. Och den där vistelsen i stugan vid sjön blir inte så idyllisk som tänkt. Eller, ingen av dem har egentligen tänkt det. Eftersom de redan smitt lömska planer mot varandra. Någon typ av parterapi hade kanske varit välbetänkt på ett tidigare stadium - eller? Nu tillkommer i och för sig raskt fler komplikationer, främst i form av förrymda förhärdade riktiga brottslingar. Ett gemensamt hot med andra ord. Ska det räcka för att förändra parets perspektiv?

Nu handlar den här blodbadande brutalkomedin mer om akut livsfara än att tänka efter alltför djupt. Det blir verkligen våldsamt och absurt till ungefär lika delar. Konsekvenstänket hos de inblandade (liksom filmmakarna) är knappast 100-procentigt. Men när det verkligen spårar ur, spänningen växer och med det en potentiellt accelererande likhög blir det ändå svårt att stänga av utan att veta vem som tar sig levande ur knipan.

Hårdsmält balansakt på en slak lina som jag inte är säker på att de egentligen klarar av. Här finns mycket att försiktigt invända mot eller ifrågasätta; inte minst den interna logiken. ”I död och lust” är både uppfriskande utflippad och irriterande ihålig. Men som en skandinavisk amatöraftonversion av ”Mr och Mrs Smith” (om ni minns Brad Pitt och Angelina Jolie som yrkesmördare och eventuella dödsfiender eller möjligen allierade) har det sitt underhållningsvärde. Spetsfundig satir? Njae. Samhällskritisk slapstick eller effektiv etiklektion? Tveksamt. Saftig skröna där skratten har en tendens att fastna i halsen överlag - där har de snarare hittat sin nisch. Trevligt att nordiska samarbetet kan fungera ibland trots alla stängda gränser på senare tid. Finns något av den spända stämningen nationerna emellan implicit inbyggd i intrigen? Döm själva, för all del.

© Johan Lindahl
2021-12-26

Credit: Netflix. ©NETFLIX
De älskar varandra till döds...

Credit: Netflix. ©NETFLIX
...men i de lugnaste skogsträsk lurar emellanåt faran...

Originaltitel: I onde dager
Norge, 2021
Regi: Tommy Wirkola
Med: Noomi Rapace, Aksel Hennie, Atle Antonsen, Christian Rubeck, André Eriksen, Nils Ole Oftebro, Stig Frode Henriksen, Selome Emnetu, Fredrik Skavlan

Genre: Action, Komedi, Thriller
Svensk biopremiär: 2021-10-15
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |