The Flight Attendant (2020)

Sällan stendöd serie med mordmysterier och missbruksproblem

3 russin

Hon är ganska strulig. Inte så mycket ordning i sitt liv, trots eller tack vare ett hyfsat fashionabelt fast kneg som flygvärdinna. På en helt vanlig jobbresa träffar hon en tilldragande och aningen mystisk man bland passagerarna. De tillbringar natten tillsammans i Thailand innan hon plötsligt vaknar upp och inser att sängkamraten blivit bryskt mördad. För mycket information? Tja, det här inträffar inom första kvarten i första avsnittet. Och mordoffret (som kan kännas igen från ”Game of Thrones” och en del annat) fortsätter spela en ansenlig roll i serien som samtalspartner i något slags drömsekvenser eller åtminstone sådant som tycks utspelas inne i flygvärdinnans huvud.

För där inne händer en hel del, samtidigt som osannolikt mycket rör sig omkring henne också. Det här är en ytligt sett lättviktig dramathriller med dragning åt det komiska. Alla har sina hemligheter. Och svagheter. Inte minst flygvärdinnan Cassie (Kaley Cuoco från ”The Big Bang Theory”). Hon kämpar med, för nästan alla andra uppenbara, alkoholproblem även om hon inte kan erkänna det själv. Bakgrunden till beroendet rullas upp i tillbakablickar på barndomen, där fadern spelar en stor och påtagligt icke-positiv roll.

”The Flight Attendant” är en distinkt roande, rullande resa överlag. Personliga problem och lättare psykoanalys, parat med diskussioner kring relationer och verklig vänskap mitt i det. Mordmysterier och konspirationer staplade ovanpå varandra. Ensemblen som det cirkulerar kring handlar om fler än bara Cassie, hennes mystiske och nu döde älskare och de som jagar henne. Ett antal omgivande personligheter introduceras och presenteras i olika utsträckning. Det är livligt, en smula rörigt och kräver delvis intresse för det som är tänkt att vara en vital partikel i kärnan av berättelsen: hur man besegrar sina egna demoner och hittar sig själv efter att ha byggt upp ett beroende och slutligen tvingas att se sanningen rakt i ögonen. Som en total tungviktare i skildringen av missbruksproblem kan det kanske inte räknas. Men det är en idérik och underhållande följetong i åtta avsnitt. Ingenting är riktigt vad det ser ut att vara i förstone. Alla är inte exakt de vi tror. Överraskningarna strös omkring mer eller mindre effektfullt. Men som sagt, stendött är det sällan.

© Johan Lindahl
2021-11-06

Credit: hbonordic.com
Förförelse pågår?

Credit: hbonordic.com
Förhör fortgår.

Originaltitel: The Flight Attendant
USA, 2020
Skapare/show runner: Steve Yockey
Med: Kaley Cuoco, Michiel Huisman, Zosia Mamet, T.R. Knight, Michelle Gomez, Rosie Perez, Colin Woodell, Merle Dandridge, Griffin Matthews, Nolan Gerard Funk, Deniz Akdeniz, Jason Jones, Audrey Grace Marshall

Genre: Drama, Komedi, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |