The Mauritanian (2021)

Konkret och kraftfullt om kontroversiellt ämne

4 russin

Mohamedou Ould Slahi plockas upp från ett bröllop i hemlandet Mauretanien där han är på besök efter att ha vistats i Tyskland en tid. Slahi har en släkting som misstänks för inblandning i ett attentat några månader tidigare i USA. Vi känner det numera som 9/11. Några år senare kontaktas en amerikansk advokatfirma om hjälp med att ta reda på om Slahi är en av hundratals fångar inspärrade på militärbasen Guantánamo som USA hyr på kubansk mark och blivit synonymt med just långtidsinlåsning utan rättegång. Samtidigt rustar den andra sidan, den amerikanska militären, för rättegång mot samma fånge och rekryterar en lojal medarbetare, som hade egna vänner ombord på ett av de kraschade planen den 11 september 2001.

Hur det gått till på en del av de platser där amerikanerna fängslat misstänkta terrorister under 2000-talet är numera allmänt känt. Guantánamo har sina strikta rutiner och vi får inblickar i hela livet för internerna där. Nu har alltså två kvinnor från advokatbyrån i uppdrag att bevisa att frihetsberövandet är olagligt och att deras klient borde försättas på fri fot. Parallellt samlar en militär åklagare sitt team för att bevisa att Slahi (Tahar Rahim från likaledes 9/11-relaterade ”The Looming Tower” och seriemördarserien ”The Serpent”) är en förhärdad förbrytare som gosat med gräddan av al-Qaida och borde dömas till lagens strängaste straff. Döden.

Berättandet sker i viss fragmentarisk form, med tillbakablickar. Grundhjulet är den process några år efter terrorattackerna där fallet alltså ska avgöras i militärdomstol, medan bakgrunden målas upp med den misstänktes uppväxtmiljö i Västafrika, studier i Tyskland och en vilja att stödja afghanerna mot Sovjetunionen på 1980-talet. En bild av ett skiftande politiskt världslandskap som många kanske känner till mer eller mindre, men kan behöva påminnas om. Liksom miljön på basen Guantánamo vars namn uppnått viss ryktbarhet, men där man vinnlagt sig om att komma innanför stängslen och försöka återge upplevelsen av tillvaron för de många som tillbringat åratal därinne.

Dessutom blir det mer dramaturgiskt intressant om juristerna inblandad i målet genomgår en egen resa också. Nancy Hollander (Jodie Foster) försvarar sin klient kanske mer utifrån principen att alla ska ha ett försvar, snarare än att hon verkligen tror på att han skulle vara oskyldig - åtminstone inledningsvis. Trots sin rika erfarenhet lär hon sig en del nya saker. Så ock hennes motpart Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), till att börja med djupt övertygad om det rättmätiga i sin sak: åtala en statsfiende och en ofrånkomligt skyldig terrorist. Efterhand tvingas även han se nya sidor av sin egen stat och försvarsmakten han representerar. Allt kompliceras för alla.

Skildringen av förhörssektionerna kan se väldigt olika ut beroende på vilken myndighet som ansvarar för dem. Här rör vi oss mellan det realistiska och det hyperrealistiska, rent hallucinatoriska på sina ställen. Filmen illustrerar visuellt mer av det som exempelvis ”The Report” också visade, men i högre grad indirekt avslöjade och refererade till. ”The Mauritanian” blir som helhet mer konkret och kraftfull i distinkt regi av skotten Kevin Macdonald med filmer som ”State of Play” och ”Last King of Scotland” i bagaget sedan tidigare.

Som karaktär hämtad ur verkligheten får huvudpersonen Slahi på ett sätt representera de hundratals fångar som har länge spärrats in på militärbasen ifråga under försiktigt uttryckt rättsosäkra förhållanden, ett fenomen som fortsätter vara kontroversiellt. Det är dock fullt möjligt att den här frågan inte är lika hett stoff eller det mest akut publikdragande tänkbara temat i dag. Kanske kan detta faktum bidra till att göra filmen värdefull som en del av den kanon som behandlar just allting som hänt efter 11 september 2001.

© Johan Lindahl
2021-09-04

Foto: STX Films/Amazon Prime

Originaltitel: The Mauritanian
Storbritannien/USA, 2021
Regi: Kevin Macdonald
Med: Tahar Rahim, Jodie Foster, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatch, Ralph Lawson, Corey Johnson, Clayton Boyd, Denis Ménochet, Zachary Levi, Saamer Usmani

Genre: Drama, Historia, Thriller
Svensk biopremiär: 2021-05-28
Teman: 11:e september och därefter Fängelsefilmer Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

Fängelsefilmer

Originalproduktion från Amazon

     

Dela |