Without Remorse (2021)

Lagom provocerande storpolitiskt actionpaket

3 russin

Här går vi igen… som man säger på svengelska. Ännu en förlaga i form av politisk thrillertegelsten från framlidne författaren Tom Clancy (1947-2013) har filmatiserats. Ännu en gång med kopplingar till spionage, militär och storpolitik. Sade jag storpolitik? Och militär anknytning? Nu med ingång i ett tillslag från amerikanska elitförband i Mellanöstern. Frita en gisslan, det är uppdraget. Men har de fått all korrekt information? Och vad är det som händer några månader senare, när flera ur nämnda team attackeras på hemmaplan?

Ganska snart står det klart att amerikanska myndighetsföreträdare inte säger allt de vet, att ryska medborgare är inblandade i attentat på amerikansk mark och att John Kelly, den nu sörjande soldaten, knappast är rädd för att smutsa ner sig för att få reda på sanningen, eller hämnd, eller var det nu ska definieras som.

- Jag gjorde deras skitjobb i helvetet. Vi tjänade ett land som inte älskade oss tillbaka, eftersom vi trodde på vad det kunde vara. Vi kämpade för vad Amerika kunde vara.
Afroamerikanen Kelly (Michael B. Jordan) lättar sitt hjärta för den enda person han verkar lita på efter att ha påbörjat sin revanschrunda. Nu är det hans regler som gäller, uttryckligen. Han tänker inte rätta sig efter någon annans. Alla invigda inser att han är en ’besvärlig’ typ som går utanför ramarna, men kanske är det vad som krävs nu? Kelly fortsätter spela ett elakt spel och frågan är vem som har kontrollen - de som tänker utnyttja hans kapacitet i ett speciellt syfte eller han själv som inte har så mycket mer att förlora?

Actionmässigt fungerar det bättre efterhand, med successivt mer spektakulära sekvenser som regelbundet serverar näradödenupplevelser. Om Jack Ryan, Clancys mest kända romangestalt både i bokform, film och TV-serieversion, är en analytiker med soldatbakgrund som kan försvara sig fysiskt på fältet när så krävs, handlar det här om en utpräglad stridsmaskin. Kanske saknar han - försiktigt uttryckt - en del i djup och resonansbotten utöver det. Händelseutvecklingen och och scenerna balanserar ofta på orimlighetens brant, men som ren adrenalinkick är det hyfsat hantverk. Partnerskapet i repris från ”Sicario 2”, Taylor Sheridan och Stefano Sollima på manus respektive regi, vill provocera lite lagom men lyckades bättre i det uppsåtet i just den nämnda uppföljaren med Benicio Del Toro i centrum. Det måste väl sägas; Jordan är inte riktigt en Del Toro i fråga om dynamiskt utspel. Bara som en referenspunkt. Boken? Nej, inte läst den, men jag förmodar att en hel del därifrån har stuvats om i processen.

Jo, invändningarna finns där. Men jag vill veta hur det slutar. Och drabbningarna på rysk mark är rafflande nog. Vem som egentligen är den verkliga fienden, den eller de som vill provocera fram något liknande ett krig, det hålls dunkelt så länge som möjligt. Att det ska finnas en moralisk gråskala med tvetydigheter och underliggande frågeställningar kring 'ändamålen helgar medlen'-konceptet kanske inte är så konstigt om man betänker de ovan nämnda upphovsmännen. John Kelly är väl inte samma typ av patenterad pojkscout med rakryggade moraliska principer som en Jack Ryan. Frågan är vad han är i stället.

© Johan Lindahl
2021-05-27

Foto: Paramount Pictures/Amazon Studios

Originaltitel: Without Remorse
USA, 2021
Regi: Stefano Sollima
Med: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell, Guy Pearce, Lauren London, Jacob Scipio, Todd Lasance, Jack Kesy, Lucy Russell, Cam Gigandet, Artjom Gilz, Brett Gelman, Merab Ninidze

Genre: Action, Politik, Thriller
Svensk biopremiär: 2021-04-30
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |