Your Honor (2020)

Fängslande men osannolikt och ofullständigt

3 russin

”Är en människa mer än sitt värsta misstag?” är kanske ett sätt att sammanfatta den löpande frågan i ”Your Honor”, vars härligt dubbeltydiga titel också fångar handlingen rätt fint.

I första avsnittet förändras allt för domaren och änklingen Michael och hans son, Adam. En biltur och ett astmaanfall får dödlig utgång för en motorcyklist. Adam försöker rädda honom, får panik, lämnar platsen. Far och son tänker ändå lite senkommet göra det rätta, tills Michael inser att offret var son till ökände gangsterbossen Jimmy Baxter. Det är en tung start, med många möjliga fortsättningar. Ska man fokusera på dåligt samvete och självrannsakan eller på den mer thrillerartade aspekten av hur man kommer undan med brottet?

Som i all bra film noir fokuserar de på båda två, med mera, och det visar sig att de har en hel del vändningar att bjuda på, många föranledda av domarens sammanbitna beslut att använda alla sina resurser, yrkesmässiga såväl som intelligensmässiga, till att rensa undan spåren och gå vidare. Låt grabben fortsätta sitt liv, gå på college, slippa undan helt enkelt. Han är ju en bra kille och har lidit nog.

Det är mycket som pågår. Gangstrar i konflikt, politik och starka bifigurer. De som domaren drar in för att agera ovetande schackpjäser engagerar sig för mycket och inget går som han tänkt sig. Sonen dras till en medlem av gangsterfamiljen in i något som känns dömt att sluta olyckligt. Det blir personligt, allt blir värre, offren fler. Tittaren görs till medkonspiratör frestad att rationalisera och ursäkta allt värre gärningar i vad som ofta liknar ”Ozark” mer än "Breaking Bad". Det är ofta lite för skruvat och tillspetsat för att riktigt kunna köpas, samtidigt som det är för nervigt och välspelat för cynisk distans. De starka scenerna är många. Bland alla höjdpunkter som riskeras att glömmas mitt i alltihop lyfter jag gärna scenen där domaren besöker en tilltänkt utpressares dementa far. Och när Baxters irländske fixare under extrema omständigheter konstaterar att de är 'långt bortom ironi'.

Cranston är föga förvånande väldigt bra i huvudrollen. Michael Stuhlbarg, som vid ett tillfälle kallas 'a serious man', är som gangsterboss väldigt annorlunda än i halvt bortglömda Coen-rullen ”A serious man”, och lyckas bli lämpligt skrämmande utan att bli parodisk.

Mot slutet dyker covid-19 upp i historien och skapar en närmast tom rättssal där domaren ska döma i ett fall där rätt måste bli fel, och där han på något sätt behåller både värdighet och pondus samtidigt som han är en maktlös spelpjäs. Det är fängslande på många sätt.

Jag tycker dock inte att slutet övertygar riktigt. Jag förstår hur man kan hävda att allt ledde fram hit, men det känns styrt av manushänder snarare än ödet. Det kunde ha gått så många andra vägar som jag tycker hade varit intressantare. Här känns det mest som om de vill knyta ihop säcken.

Men vägen dit är onekligen fängslande.

© Anders Lindahl
2021-03-17Originaltitel: Your Honor
USA, 2020
Skapare/show runner: Peter Moffat
Med: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Hope Davis, Michael Stuhlbarg

Genre: Drama, Thriller, TV-serie     

Dela |