The Vast of Night (2019)

Oväntat uppfriskande nostalgitripp

4 russin

20 minuters uppvärmning som skulle kunna leda fram till vilken sorts film som helst. Sedan är det inte vilken film som helst. I alla fall inte enligt ett antal kritiker som lyft fram den här - på ytan oansenliga - lågbudgetfilmen som en av 2020 års mer oväntade genombrottsfilmer. Har de rätt?

I en småstad någonstans i New Mexico på 1950-talet verkar större delen av befolkningen bevista ett lokalt idrottsevenemang, men vissa måste fortfarande jobba. Som den unga, nyfikna och ovanligt allmänbildade växeltelefonisten som råkar ha jouren just i kväll, när någon typ av ljud som inte är allom bekant kommer in i systemet. Dessutom diverse återkommande glitchar, oväntade avbrott och störningar i samtalsverksamheten. Något är inte riktigt som det ska vara i nejden. Precis. De här glesbefolkade delarna av södra USA med gott om ökenliknande landskap. Kalla kriget. Hemliga militära installationer. Börjar det ringa en klocka? Och visst är det något charmigt med dåtidens nu obsoleta teknik, analoga attiraljer, överdimensionerade mikrofoner och gamla gosiga rullbandspelare om vartannat. Liksom själva fenomenet med växeltelefonister som kopplade i och ur samtal mellan sändare och mottagare.

Via ambitiösa kameraåkningar och effektiv ljudläggning etableras efterhand en växande känsla av osäkerhet och dolda sanningar på väg upp till ytan. Gänget bakom filmen hyser uppenbarligen en kärlek till en svunnen era med lätt kufiska science fiction-specialer och annat som kännetecknar amerikansk 1900-talskultur under inte minst årtiondena efter andra världskriget. Men deras egen film lyckas trots diverse gimmicks undvika att själv bli kufisk, snarare gripande på ett något oväntat sätt. Två unga - för mig helt okända - skådespelare bär upp större delen av filmen, som ibland rör sig framåt i ett rasande tempo, samtidigt som den ibland stannar upp, visar ett påfallande tålamod och lämnar utrymme för en längre dialog eller en kärnfull avslöjande monolog. Man börjar snart undra vart allt är på väg, men filmen brådskar ändå inte med att riva av alla plåster och blottlägga exakt vart den tänker landa.

Oavsett om alla beståndsdelar tycks vara hämtade från någonting du sett förut, så lyckas ”The Vast of Night” vara något egensinnigt, uppfriskande och kanske en föraning om ännu större saker i framtiden för de inblandade. Om ingen yttre kraft griper in och förflyttar dem till ett annat solsystem. Förstås.

© Johan Lindahl
2021-02-28

Foto: Amazon Studios

Originaltitel: The Vast of Night
USA, 2019
Regi: Andrew Patterson
Med: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Gail Cronauer, Bruce Davis, Cheyenne Barton, Mark Banik, Gregory Peyton, Mallorie Rodak

Genre: Drama, Mystery, Sci-fi
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |