The Foreigner (2017)

Grånade tuffingar i seriöst actiondrama

3 russin

Martin Campbell och Pierce Brosnan är ju en klassisk kombo, men att låta Brosnan spela en svärande irländsk politiker och dessutom slänga in en grånad Jackie Chan i mixen ger förutsättningar för något väsensskilt från ”Goldeneye”.

Chan har fortfarande lite svårt att leverera engelska repliker, men här jobbar han med ögon och kroppsspråk, och det faktum att han åldrats, på ett lika övertygande sätt som han förr i tiden väckte häpnad med sina stunts. Givetvis kommer hans oansenliga, sorgtyngda karaktär till slut också hamna i slagsmål, men det är lika realistiska som nerviga duster. Wow-faktorn är inte på cirkusnivå.

Och bör förstås inte vara det. Detta är en politisk thriller i IRA:s skugga där en far förlorar sin enda överlevande familjemedlem i ett attentat som hotar att bryta en bräcklig vapenvila, och bara kräver en sak: rättvisa. Quan (Chan) beslutar att den nordirländska politikern Hennessy med förflutet i IRA är nyckeln till att hitta de skyldiga och inleder en våldskantad kampanj för att tvinga information ur honom. Han planerar bomber och golvar vakter som den före detta elitsoldat han förstås visar sig vara, men dödar inte i onödan. Hennessy (Brosnan) å sin sida försöker navigera den känsliga politiska situationen, lojalitet mot sina gamla vänner, en otrohetsaffär och detta nya hot i en vindlande och underhållande historia med en del tungt krassa och somliga överraskande rörande inslag.

Det är politiskt spel, rassior, övervakning och två hårdhudade huvudpersoner som inte drar sig för mycket. Dialogen är ofta slagkraftig, karaktärerna intressanta och realismen ... någorlunda. ”Three Billboards” möter ”The Ghost Writer”. Inte perfekt men klart sevärd.

© Anders Lindahl
2020-10-07

Originaltitel: The Foreigner
Storbritannien / Kina / USA, 2017
Regi: Martin Campbell
Med: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Charlie Murphy, Stephen Hogan

Genre: Action, Drama     

Dela |