Trackers (2019)

Hyggligt spännande sydafrikansk terroristjakt

3 russin

Frånskild kvinna med problematiskt äktenskap bakom sig får jobb på en tidning. Som egentligen utgör täckmantel för en underrättelsebyrå, dock nedläggningshotad efter föregivet fiasko i tidigare skede. Men de har i alla fall korn på någon form av terrorism, som på något sätt sammanlänkas med smuggling av noshörningar mellan Zimbabwe och Sydafrika. Ett par sådana imponerande bestar fraktas genom oländig terräng under natten men stöter på patrull och saker kompliceras för de inblandade i operationen. Här är överhuvudtaget en hel del komplikationer igång och det känns från början habilt överlag. Inte direkt originellt, men ibland finns absolut något uppfriskande i att se kriminalhistorier utspelas i miljöer där man inte så ofta ser dem. Som i södra Afrika.

Det blir snårigt. Ett antal karaktärer som representerar olika grupper och intressen och på något sätt fogar samman ett pussel där det är högst oklart vem som vill vad och varför. Mönstret är bekant. Liksom berättartekniken att lägga ut ledtrådar åt olika håll och hålla ovissheten vid liv. För det gör serien ganska bra under sina sex avsnitt. Terroristjakt, interna konflikter i utredningsgrupper, misstankar som kastas åt olika håll inklusive felaktiga, personer som verkar hederliga men inte är det (eller tvärtom), slitningar mellan känslor och intellekt, svepande kameraåkningar över såväl kåkstäder som skyskrapor och majestätiska landskap. Check. Och check några gånger till. Som sagt, bekanta narrativ kan kännas fräschare när de utspelas i mer obekanta miljöer. Och den afrikanska kontinenten har många åtminstone för mig oexponerade rutor, även om Sydafrika ändå blivit ganska bra på att synas i sammanhanget på senare år.

Här kan man fråga sig om den frånskilda kvinnan jag nämnt är byggd för det här ämbetet eller för emotionell och opålitlig även när hon menar väl. Ja eller nej? Hennes kvinnliga chef hyser misstankar om att hon och medarbetarna utnyttjas av politiska krafter och även av den amerikanska underrättelsetjänsten. Är hon på rätt spår eller förblindad av sina egna förutfattade meningar? Har hennes närmaste assistent mer berättigade instinkter när han ifrågasätter hennes beslut, eller är han också fel ute? Och den förutvarande säkerhetstjänstanställde Mr Lemmer, som lämnat allting bakom sig och flyttat ut i bushen men dras in i intrigen från andra hållet; representerar han det onda eller goda eller någonting däremellan? Bland andra. Det är en härva där allt är lite lagom ovisst - som det ska vara. En del intrigvändningar är lättare att köpa än andra. Men det flyter på och ger i förbifarten möjligen en eller annan inblick i hur politik och rättsväsende kan gestalta sig i ett Sydafrika några decennier in i post-apartheideran.

© Johan Lindahl
2020-09-19

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Originaltitel: Trackers
Sydafrika, 2019
Regi: Jyri Kähönen
Skapare/show runner: Deon Meyer
Med: James Gracie, Sisanda Henna, Rolanda Marais, Sandi Schultz, Thapelo Mokoena, Trix Vivier, Deon Lotz, Emmanuel Castis, Avital Lvova, Ed Stoppard, Tamer Burjaq

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie     

Dela |