Stateless (2020)

Medryckande miniserie om asylsökande i Australien

4 russin

Familj från Afghanistan försöker med hjälp av flyktingsmugglare ta sig till det förlovade landet Australien, men stöter på många hinder på vägen dit. Till exempel att flyktingsmugglare inte alltid är 100 procent pålitliga. Ogift flygvärdinna med spänt förhållande till familjen smiter från julmiddagen och söker upp en självhjälpsgrupp - eller är det en ren sekt? Hon tror sig på vara på väg att finna sig själv på riktigt, men någonting går snett där också. Familjefar utan högre utbildning eller konkreta framtidsplaner byter bana och söker efter uppmaningar från omgivningen jobb på en närbelägen flyktingförläggning, eller kanske snarare ett av de uppsamlingsläger som Australien använder för odokumenterade asylsökande någonstans ute i ett ogästvänligt ökenlandskap.

Inspirerat av verkliga händelser. Och redan första avsnittet hugger tag. Miniserien ”Stateless” vill redan från början förklara något om hur systemet fungerar; hur det australiska mottagandet av asylsökande ser ut och hur myndigheterna opererar. Här susar en kvinna från nationellt myndighetshåll in till den isolerat belägna asylanläggningen och konfronteras omedelbart med ett antal praktiska problem, såsom bristen på sysselsättning för dem som vistas där, ibland i flera år. Eller att det just kan ta flera år för många att få besked. Eller att medier vill bevaka vad som händer där, vilket regeringen gärna vill undvika.

I övrigt kretsar mycket kring den nye fångvaktaren, lägervakten eller vad som nu är den mest korrekta benämningen; Cam (Jai Courtney) som anses vara lite för soft av de mer erfarna och ibland alltför härdade kollegorna på plats. Det handlar också mycket om den australiska flygvärdinnan med tyska rötter som hamnat innanför stängslet av okonventionella skäl och försöker ta sig till Tyskland. Vidare den afghanska familjen som splittrats på vägen till Australien. Stämningen är ofta spänd och frustrationerna ligger av naturliga skäl och lurar under ytan hos många. Yvonne Strahovski som den emotionellt instabila flygvärdinnan Sofie kan kännas igen från ”The Handmaid’s Tale”, då i en åtminstone på ytan väsensskild roll som hustru till en av befälhavarna för den strikt religiösa dystopiska diktaturen Gilead. Cate Blanchett och Dominic West syns i mindre men betydelsefulla roller som ledare för något liknande en sekt.

Frekvent känns det som en snyting. Och en story som inte viker undan för alla komplikationer. Att aggressioner uppstår i instängda situationer. Att personalen drabbas av etiska dilemman och en del av dem tappar koncepterna i trängda lägen. Att inskickade administratörer måste gå en balansgång och kompromissa kanske även med sitt samvete. Demonstrationer. Rymningar. Upproriska nunnor som staten vill slå ner på. En hel kontinent med flyktingar som väntar i flera år på att få reda på någonting och en australisk medborgare som vill bort från landet. Exakt varför och vad som hänt rullas upp i fragment. Lite motsägelsefullt är det kanske att Sofie får den mest utvecklade storyn av de instängda på förläggningen samtidigt som hon är minst representativ. Men även några av de andra instängda får aningen mer fördjupade bakgrundsteckningar.

Desperata människor som gör desperata saker i desperation. Utsliten stressad personal med otacksamma uppgifter och som börjar tappa greppet. Interna stridigheter mellan departement och skuldbeläggande när något går snett. Karriären kontra familjen. Familjer som splittras, inte bara bokstavligen under flykten utan av andra orsaker drivs isär. Psykologiska trauman som kommer upp till ytan. De förhärdade kontra de som har svårt att klara av sina uppgifter. Det är mycket som ska med här. Och ”Stateless” lättar sällan på trycket. Den kräver sin tribut.

Miniserien rätar inte ut alla sina frågetecken utan fortsätter ställa frågor även efter att den slutat. Och inte minst, som jag kanske redan sagt, den har punch.

© Johan Lindahl
2020-10-04

Copyright: BEN KING/NETFLIX © 2020

Copyright: LISA TOMASETTI/NETFLIX © 2020

Originaltitel: Stateless
Australien, 2020
Regi: Emma Freeman Jocelyn Moorhouse
Skapare/show runner: Tony Ayres Cate Blanchett Elise McCredie
Med: Yvonne Strahovski, Jai Courtney, Asher Keddie, Fayssal Bazzi, Dominic West, Cate Blanchett, Marta Dusseldorp, Rachel House, Clarence Ryan, Darren Gilshenan, Kate Box, Maria Angelico, Soraya Heidari, Claude Jabbour, Helana Sawires, Kwame N. Kamara, Simone Annan

Genre: Drama, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |