The Call of the Wild – Skriet från vildmarken (2020)

Klassiker i ny men gammaldags tappning

3 russin

Jag vet att jag har läst den här boken som ung, säkert flera gånger. Men jag är inte säker på att jag minns så mycket mer än att det handlar om en hund som får lära sig det hårda livet och att det är relativt skönt att dö i en snödriva. Eller var det sista ifrån ”Varghunden”? Anyway, nu kommer en pinfärsk men old school-filmatisering.

Inledningen, där en synnerligen kraftfull och livlig men bortskämd hund vid namn Buck rövas bort från den amerikanska södern, känns mer Disney än London. Men det är nog inte fel. Man behöver inte övertyga barnen om att det är värt att titta vidare, det gör de helt spontant. På båten till Alaska, där guldrushen just har startat, lär han sig några hårda läxor om livet bortom lyxen men han blir inte kväst.

Det är snyggt. Buck är en datoranimerad hund av bästa sort, uttrycksfull men ingen karikatyr. En kroppsskådespelande artist från Circe de Soleil (Terry Notary, också känd från ”The Square”) ger liv åt hunden och skådespelarna något att jobba mot men det är också de kloka besluten (inga anakronismer, ingen överdriven slapstick) som gör filmen.

Som ny medlem i brevbärarens (Omar Sy från ”En oväntad vänskap”) hundspann gör han först bort sig men visar raskt initiativförmåga nog att utmana alfahannen Spitz. Det är ganska blodfattigt, men dramatiskt så det räcker. Mot norrskenet som bakgrund avgörs vem som är boss.

Bländande vackra miljöer, en bortskämd vekling som blir en hjälte värd att heja på. Och kanske lite mer spektakulära scener än herr London föreställde sig. Motgång följer triumf när postrutten läggs ner och en girig skitstövel blir ny ägare, en sprätt som söker guld och ser hundar som maskiner man kan köra tills de går sönder.

Men resan leder också till en åldrad och sörjande man som verkligen behöver träffa världens bästa hund. Harrison Ford, som hörs som berättarröst redan från start, är det perfekta valet som John Thornton, mannen som vill komma bort från alla människor men kan tänka sig att bli vän med en hund. Och inser när det är dags att låta hunden ta sina egna beslut. Den ganska långa passagen mot slutet där Buck lystrar till det titulära skriet från vildmarken är ett mästarprov i sagorealistiska scenerier.

Regisserande Chris Sanders kommer från animationsvärlden och har medregisserat både "Croodarna" och "Draktränaren", så att han vet hur man skapar vackra scener är inte så förvånande. Med Janusz Kaminsky bakom kameran och en hord av välanvända renderingsparker skapar han familjevänlig filmkonst som huvudsakligen respekterar boken. Visst är det här en något tillrättalagd och tillspetsad version av Jack Londons klassiska äventyr, som ibland har lite väl bråttom genom berättelsens delar, men jag gillar den.

© Anders Lindahl
2020-07-04


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Blu-ray-utgåvan innehåller också en typisk men mysig bakomfilm, om boken och dess författare lika mycket som själva filmen.


Originaltitel: The Call of the Wild
USA, 2020
Regi: Chris Sanders
Med: Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford

Genre: Äventyr
Hemmabio: 2020-07-06     

Dela |