Sergio (2020)

Speciellt sändebud skildras

3 russin

En ljudlig smäll. Ett hotell och kontorskomplex rasar ihop efter ett bombattentat i Bagdad 2003. Under rasmassorna finns bland annat Sergio Vieira de Mello. Kan du historien? Välj själv hur mycket du vill researcha i förväg. Regissören Greg Barker har i alla fall tidigare gjort en dokumentärfilm om samma person. Nu låter han i stället denna nästan legendariske diplomat personifieras genom Pablo Escobar. Eller rättare sagt den brasilianske skådespelaren Wagner Moura som numera troligen är mest känd för de flesta som just colombiansk knarkkung. Han kan med andra ord variera sig.

Speciella sändebud. FN har skickat ut flera sådana till olika krishärdar i världen genom åren. Sergio var en av de mest anlitade, med förtroende hos högsta ledningen för organisationen, vid det aktuella tillfället i Bagdad med Kofi Annan som generalsekreterare och högste överordnade. Ramhandlingen tar alltså avstamp i en dramatisk händelse, där brassen har kallats till Irak efter den amerikanska invasionen våren 2003. En diktator har avsatts, men kaos uppstår. Många av oss kommer ihåg den tiden ganska väl från nyheter och ständiga debatter. Kriget, George W. Bushs prestigefyllda nationsbyggare och ett övertagande som var högst kontroversiellt, enligt många rent illegalt med utgångspunkt från internationella överenskommelser. Sergio markerar omgående sin och organisationens självständighet. Man ska inte sitta i knät på ockupationsmakten utan själva bygga relationer för att förbättra läget.

Hans relation till USA:s högste administratör Paul Bremer blir omgående spänd. Bremer porträtteras här mindre smickrande av Bradley Whitford (från ”Vita huset”, ”The Handmaid’s Tale” med mera. Sergio Vieira de Mellos val att markera mer närhet till folket och sänka säkerhetsnivån framstår som ödesdigert, men filmen har framför allt ett annat ärende. Att skildra vem han var och varför han gjorde det han gjorde. Strukturen liknar faktiskt - av alla filmer som skulle kunna spöka i minnet - brandmannadramat ”Ladder 49”, om någon råkar komma ihåg detta inte precis helgjutna hyllningsepos till Räddningstjänsten. Men här fungerar ett liknande berättargrepp bättre.

Medan diplomaten inväntar en möjlig räddning efter raset rullas bakgrunden upp. Det blir nutidshistoria och en kärlekshistoria. En karriärdiplomat med olyckliga biverkningar, som att bli urtypen för en frånvarande fader med ett äktenskap som i princip verkar ha förvandlats till en ren formalitet. Vi möter honom på uppdrag i Kambodja och Östtimor och ser egentligen mer av insatserna därifrån än det han sysslade med i Irak. Han träffar den argentinska FN-kollegan Carolina Larriera och kemin finns där, men den blossande romansen har sina förhinder. Storyn fortsätter växla mellan bakgrunden och hans väntan ihop med olycksbrodern, assistenten Gil, fastnitade under betong och bråte. Återblickar på oförvägna utflykter i Asien, lärdomar av att möta rebeller och regeringschefer med (bitvis på begripliga grunder) misstänksam attityd till utomstående och ofta även direkt mot FN .

Och så alltså mer än förväntat om passionen mellan Sergio och Carolina, som spelas av en blonderad Ana de Armas från ”Knives Out” och ”Blade Runner 2049”. Jag förmodar att det finns ungefär 17 olika vinklar och val man kan göra i en berättelse om en gestalt med så lång historia i det internationella rampljuset. Är det för mycket helgonporträtt? Är det lite överdrivet uppbrutet och berättat i brottstycken? Kanske. Men det är en intressant skildring av en idealist som trivs bäst ute på fältet och misslyckas på hemmafronten. En verklighetsbaserad berättelse som lever, oavsett om den direkt borde kallas stor filmkonst. Och Wagner Moura ger som sagt ett aningen annat intryck här än i ”Narcos”.

© Johan Lindahl
2020-05-16

©Netflix
Sergio Vieira de Mello - en ledande diplomat som helst höll sig ute på fältet och inte bakom tjocka murar.

©Netflix
Romans i regnet. Även internationella fredsmäklare behöver en träff ibland.

Originaltitel: Sergio
USA, 2020
Regi: Greg Barker
Med: Wagner Moura, Ana de Armas, Brían F. O'Byrne, Bradley Whitford, Garret Dillahunt, Clemens Schick, Will Dalton, Pedro Hossi, Sahajak Boonthanakit, Vithaya Pansringarm, Sameera Asir, Senhorinha Gama Da Costa Lobo

Genre: Drama, Historia, Krig
Svensk biopremiär: 2020-04-17
Teman: 11:e september och därefter Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

Originalproduktion från Netflix

     

Dela |